Komposti lämmittää hyvin.

Ymmärtääkseni biomassan kompostointi ja sen kautta lämmön ammentaminen biomassasta on tehokkaampi prosessi kuin että massa muutettaisiin metanoliksi/etanoliksi, pyrolyysi(kaasuunnuttaminen eli häkäpönttömeininki) tai esim polttaminen tehokkaasti esim rocket mass heaterissä.  

Erittäin järkeenkäypää tuo hyvä hyötysuhde, kun huomioidaan että kompostoitumisessa mikrobit, sienet ja hyönteiset ja luonnon elementit tekevät varsinaisen työn, ihmisen täytyy vain järjestää oikeat osaset kokoon ja olennainen tapahtuukin sitten itsestään. Ja mitä kompostista jää jäljelle tai tulee; lannoitetta jotta voidaan kasvattaa lisää biomassaa!    Ei voi tarpeeksi ylistää luonnon nerokkuutta kaikessa mahdollisessa olevaisessa..  kaikkea ei voi käsittää, mutta tämän voi ymmärtää hymyssä suin kun näkee asian kaikessa yksinkertaisuudessaan.

Kompostissa lämpötilat nousevat 40-50-60 celsiusasteen tienooille, vaihtelevat sen mukaan mikä lie osa mikrobien moninaisista sykleistä onkaan juuri meneillään, ja mikäli komposti toimii hyvin ja mikrobit ovat voimissaan (EM-teknologian hyödyntäminen tehostaa kompostia ja kompostin ruokkiminen suht jatkuvasti esim biojätteillä kannattaa) talven pakkasetkaan eivät laske kompostinsisäisiä lämpötiloja noista mainituista astelukemista vaan tuo suurinpiirtein viidenkymmenen asteen lämpö on ilmeisen jatkuva niin kauan kuin kompostoituminen jatkuu. 

Tietysti kompostin jatkuva lämmöntuoton kyky riippuu täysin biomassan määrästä ja kompostin yleisestä koostumuksesta, ja kun melkoisen elävästä asiasta on kompostin kohdalla kyse, asian toteuttaminen parhaalla mahdollisella tavalla vaatii tutkimuksia ja kokeiluja ja tilanteesta riippuen myös lopputulos voi vaihdella, mutta esim kasvihuoneiden, suihkujen ja myös asuintalojen ym. rakennusten lämmittämisessä tällä asialla on suuri potentiaali jota kannattaa kehittää ja hyödyntää.  

Tässä hieman dokumenttia aiheen tiimoilta:

Jean Pain – A french innovator who developed a compost based bio energy system that produced 100% of his energy needs. He heated water to 60 degrees celsius at a rate of 4 litres a minute which he used for washing and heating. He also distilled enough methane to run an electricity generator, cooking elements, and power his truck. This method of creating usable energy from composting materials has come to be known as Jean Pain Composting, or the Jean Pain Method.

Jean Pain – English – Part 1

Jean Pain – English – Part 2

Videossa näytetään eräs suht isolla mittakaavalla toteutettu ja ilmeisen hyvin toiminut, luontoon nähdenkin tasapainoisesti toimiva kompostilämmityssysteemi, joka oikein toteutettuna ei köyhdytä maata josta biomassa otetaan jne.. 

“Suht isolla mittakaavalla toteutettu” tarkoittaa tässä tapauksessa laajan alueen metsäalueiden pusikoiden raivausta vuosittain ja silppuamista koneita käyttäen ja kompostointia isoissa keoissa. Keoissa kiertää pitkästi vesiputkea ja jonka kautta kulkiessaan vesi lämpenee n.60-asteiseksi, lisäksi kompostikeon keskellä on tynnyri jossa kompostia ja vettä-> syntyy metaania, joka johdetaan putkia pitkin talon keittiöön ja jota käytetään myös autojen&generaattorin polttoaineena. Erittäin hyvä esimerkkitapaus. 


Yksi video:

Combustion-Free Hot Water at the Whole Systems Research Farm

Ja tässä youtube-haku sanoilla how to make compost heated shower ja yksi listasta valittu esimerkki:

500 showers heated from one small compost pile how to tutorial

…”me and two other people built it in about an hour and a half… including gathering the materials..”

Ja kun miettii ihan talonrakentamisen näkökulmasta,, jos puolentoista tunnin kompostinteolla ovat saaneet kahdeksi kuukaudeksi lämpimät vedet, niin miettii vaan vapaasti minkälaisia lämmitysjärjestelmiä on mahdollista rakentaa kun ymmärretään eristämisen ja lämpömassan merkitys, lämpöpumpun hyödyntämisen mahdollisuus, oikeasti tehokas biomassantuotanto, ja että talo voisi lämmetä esimerkiksi sekoituksella rocket-mass-heateria, kompostia johon esim viikoittain lisätään em-käsitellyt ruoantähde-biojätteet yms…  ja suoraa maalämpöä sekä huomioon ottaen kuten esim earthship-talojen kohdalla on tullut esille juuri eristämisen ja lämpömassan merkityksestä johtuen, että pienikin lämmönlähde, esim kannettava tietokone tai ihmiset itse talon sisällä, voi toimia suuresti vaikuttavana lämmönlähteenä…  Tuntuu että mahdollisuudet ovat rajattomat! 

Vaikka asian maanläheisyyden vuoksi hommassa on varsin ilmainen ja open source tuntuma, luulenpa että ennemmin tai myöhemmin ekomielinen bisnessuuntaus äkkää tämän mainion lämmitysmetodin..  potentiaalia aiheessa ainakin olisi. Tarjotkaa töitä jos alatte työstää, kiitos 🙂  Ja tietysti, mikäli kokemuksia kompostilla lämmittämisestä joillain jo on, niin lähettäkää toki kokemuksistanne tietoa, sitä otan aina mielellään vastaan.


Päivitys 2015&6

http://www.native-power.de/en , tietoa kompostilla lämmittämisestä. Linkki löytyi Eartship-talo Suomessa videosta, ja kyseisessä videossa on varsin hyvin selitetty tämmöisen puuhakekompostin toimintaa ja varsin valtaisaa energiantuottopotentiaalia:


!!!

Sulje valikko