Terra Preta / Biochar / Hiilen käyttö maanparannuksessa

pic from http://www.catharinadebruin.nl/

 Loistava juttu maanparannukseen liittyen,, hiili maaperässä varastoi ravinteita itseensä todella pitkäksi aikaa ja parantaa kasvien ravinteiden vastaanottokykyä, tarjoaa kodin hyödyllisille mikro-organismeille, parantaa maaperän ilmavuutta ja lisäksi auttaa sitomaan vettä niin ettei maaperä kuivu niin nopeasti.

 Käytännössä tämä hiili, jonka sisäinen pinta-ala jolle se voi adsorboida eli sitoa pintaansa, käsittämättömiä määriä eri aineita, kannattaa periaatteessa kyllästää maaperälle hyödyllisillä aineksilla (typpi ym., mikro-organismit, mykoritsat jne) eli toisin sanoen kompostoida ennen maaperään lisäämistä. Näin hyöty on suurin ja välittömin.

Jos miettii, että esim viljan oljet jotka levitetään pellolle, sisältävät myös suurimmaksi osaksi hiiltä – voi ajatella että mikä ero tai mikä hyöty on siinä että peltoon lisätäänkin hiiltä sen puhtaassa muodossa. 

Hiili sen puhtaassa muodossa ei maadu, mutta hiili esim akanoiden, olkien muodossa taas maatuu.

Alta löytyy erittäin hyvä kuvasarja aiheesta: Sisältää perustietoa biocharista, kuinka sitä valmistetaan puusta ym. ja esim riisin akanoista eri menetelmin sekä kuinka sitä käytetään. Kuvasarjassa näytetään myös kuinka tehdä maa-paakkuja käytettäväksi siementen ja pienten taimien istuttamiseen purkissa kasvatuksen sijaan. Lisäksi näytetään EM-teknologian hyödyntämisen mahdollisuus biocharin yhteydessä.

Kuvasarjassa näkyvä biocharin valmistus riisin akanoista vastaa “open pit biochar-production” menetelmää jota voi tehdä myös puulla.. 

Ideana on, ettei kasa missään vaiheessa syty liekkeihin, vaan sitä mukaa kun alunperin peitetty hiillos kasvaa ja peite-puut mustuvat, niitä peitetään edelleen uusilla puilla. (Tulin päivittämään tätä tekstiä, “vähän tarkentamaan”, edellisen lauseen takia… Hulvattoman hauska idea kyllä,  pökköä pesään vain! Lisää puita ettei kasa syty liekkeihin…) Käytännössä voisi kuvitella joidenkin pellettien soveltuvan tällaiseen tuotantomenetelmään parhaiten, akanoilla toteutettavan tavan kanssa verraten.

Perinteisesti puusta tehdessä kaivetaan siis isohko kuoppa, laitetaan puut kuoppaan, sytytetään palamaan ja peitetään isolla määrällä tuoretta vihreää ainesta jotka eivät ota liekkiä kovin helpolla. 

Riisin akanoilla homma sujuu hyvin kuvasarjan ohjeen mukaisesti hyvin, luultavasti minkä viljan tahansa akanat soveltuvat samanlaiseen hiilen tekoon. Pienen tasaisen koostumuksensa ansiosta tuli vain kytee hiljaa peitetyn kasan sisältä hiljalleen ulospäin leviten. Mustaksi muuttuneita kohtia kasassa peitetään palamattomilla akanoilla ja kasa kasvaa materiaalia lisäten, kunnes valmis kasa annetaan mustua kokonaan ja kastellaan sammuksiin. Tämän jälkeen sekoittaminen kompostiin, ravinneliuoksella kastelu, inokulointi EM tai IMO hyödyllisillä mikrobeilla jne kannattaa. Vasta sen jälkeen maanparannusaineeksi. Allaolevassa esityksessä yhdessä kohtaa (kaikkiaan tosi paljon tietopitoisia slideja) hiileen levitetään EM ja kompostitee-vettä 15min sammuttamisen jälkeen, sitten pakataan säkkeihin ja viedään käytettäväksi kohopenkeissä.

Very good picture slideshow below: Gives basic information about biochar, how it´s made from rice hulls and wood and other materials with different methods…  and how it´s used.. also shows how to make soil-blocks for planting seeds/seedlings instead of using pots and shows use of EM-technology, stating that CRH (biochar made from rice hulls) is “best carbon source for Bokashi”: 

Bio Char 2 from Aloha House


Tässä hyvä kokoelma tietoa biochariin liittyen:What is BIOCHAR?


Up to 300% More Productivity – Bio-char – Natures Fertilizer

New Science for Healthy Plant Growth – video kohdasta jossa mainitaan Terra Preta

Biochar: The Oldest New Thing You’ve Never Heard Of: Wae Nelson at TEDxOrlando

” One gram of charcoal has about nine thousand square feet of surface area in it,, that´s almost two football fields…”

Yksi gramma hiiltä, melkein kahden jalkapallokentän verran pinta-alaa johon mikrobit ja ravinteet voivat kotiutua!


International Biochar Initiative 

http://www.biochar-international.org/


Joka tapauksessa, on hyvä myös lukea tämän allaolevan linkin takainen teksti ja luoda omaan mieleen jonkinlainen hyvä synteesi koko biochar-aiheesta… ja tietysti allaolevasta huolimatta testata itse hiilen hyödyntämistä omassa puutarhassa:

http://permaculturenews.org/2010/11/18/beware-the-biochar-initiative/

Tuossa tekstissä tuodaan esille miten maailmanlaajuinen teollisuusluokan biochar;in tuotanto ei välttämättä olekaan hyvä ajatus. Maaperään talteen laitettu hiili kuulemma sitoo itseensä myös hulluna happea ja sillä tavalla kuin maailmanlaajuisesti, systeemin toimesta jotain tekee, sillä on tapana vetää överiksi asiassa kuin asiassa.

Biocharia tuotetaan joissain paikoissa viljelemällä aivan vain biomassakasveja joista sitten poltetaan hiiltä. Tämä siksi, että biocharin tuotannossa pystytään tuottamaan myös valtavasti energiaa, ja kun vaihtoehtoisista energianlähteistä puhutaan, jotka vielä ovat “hiili-negatiivisia”, niin tietäähän sen minkälainen hypetys asian ympärille voidaan luoda tänä muutosten aikana..

Sanoisin henk.koht näin;  Kuten asiaa tutkimalla voidaan todeta, hiilen lisääminen maaperään puutarhassa ja pelloilla on valtavan hyvä juttu kasvien kasvun ja maaperän kunnon osalta. Homma on siinäkin mielessä erittäin suotavaa, että niin järjetöntä kuin se onkin, aivan liian monessa paikassa esim nuo “riisin akanat” poltetaan pellon reunassa koska niille ei ole muka muuta käyttöä…. samoin poltetaan viljan oljet sun muut, vaikka tietenkin ne kannattaisi palauttaa maaperään eikä savuna ilmaan.  Mitä energiantuotantoon tulee, tähän löytyy maailmasta paremmat keinot kuin että tuotetaan viljelymailla monokulttuurimeiningillä pelkkiä biomassakasveja ja poltetaan niistä hiiltä jota dumpataan maaperään ja otetaan prosessissa vapautuva energia talteen (ja myydään tietysti kalliilla kuten energia yleensäkin). Monissa paikoissa ja tilanteissa tuo voi olla hyvä, jossain mittakaavassa varmasti, tuottaa omavaraista energiaa ja sitoa ilmakehästä ylimääräistä hiiltä vähemmäksi jne blaa bl.. , mutta kuten jo todettua, liika on liikaa – Tietoisuus ja tasapaino on kaikki kaikessa, tässä MaaIlmassa.


Update 2017

Tuli katsottua mitä biohiilestä, biochar;sta tätänykyä löytyy netistä, ja siitähän löytyy enemmän kuin ikinä aiemmin. Suomessa on monenlaista tutkijaa ja yhtiötä joilla biohiilen erikoislaatuiset ominaisuudet ovat hyvin tiedossa ja käytössä. Tässä jokunen linkki;

http://www.puutarhakauppa.fi/index.php/uusin-juttu/79-ihmeaine-biohiili

http://www.rpkhiili.fi/biohiili

http://biochar-hy.blogspot.fi/ <-Blog in english about biochar

http://pajupojat.fi/paju/biohiili/

Sulje valikko