Walipini Earth-sheltered Pit Greenhouse
Allaolevien linkkien takaa löytyy jokunen hyvä artikkeli koskien kasvihuoneita, jotka on rakennettu niin että kasvihuoneen lattia on 1-1,5m syvällä maan alla.
Kasvihuoneen pohjoisseinälle on usein laitettu jotain varaavaa massaa kuten mustaksi maalattu vesitankki tai muuten vain käytetty rakenteissa hyvin massiivista lämpöä varaavaa materiaalia, usein juurikin mustaksi maalattuna, joka varaa lämpöä päivän aikana ja vapauttaa sitä illalla ja yöllä.
Suomen oloissa pelkkä kasvihuoneen kaivaminen maahan ja lämpöä “passiivisesti” varaavan massan käyttö yksistään, ei välttämättä mahdollista ympärivuotista viljelyä (pidentää kasvukautta kuitenkin huomattavasti), mutta sopivien eristeiden käyttö sekä aktiivisempi lämmitys kuten esim. vesi- tai ilmakiertoinen (niin että lämpö kiertää kasvupeteihin upotetuissa putkissa) kompostilämmitys ja/tai rocket mass heaterin tai esim tällaisen korealaisen kasvihuonelämmityksen hyödyntäminen varmaan pitäisivät kasvihuoneen riittävän lämpimänä suht vähällä vaivalla. Lämmitykseen ja toimivuuteen liittyvä tärkeä yksityiskohta täällä kylmemmissä ilmastoissa on myös riittävän tilava/syvä kylmäkaivo eli cold sink, johon kylmä kasvihuoneesta vajoaa..

Hieno ja hyvä hyötysuhteinen järjestelmä, noin niinku mahdollisuutena, on myös se, että jos varaavaa massaa on riittämiin, voidaan toteuttaa lämmön siirto suht pienitehoisella lämpöpumpulla kesän aikana maahan esim. isoon massaan savea riittävän syvällä maan alla, ja talvella taas takaisin ulos maasta kasvihuoneeseen. Hyvä idea minkä tahansa rakennuksen lämmittämiseen.
Ja jos ei ympärivuotiseen viljelyyn päästä tai edes pyritä, joka tapauksessa, jos viljelyn voi aloittaa maaliskuussa ja jatkaa sitä marraskuulle asti niin sekin on jo aika hyvin myös.
Hyviä sivuja ja esimerkkejä walipineistä on monia. Toivottavasti pian nähdään kuvia myös Suomesta;



http://www.naturalbuildingblog.com/earthbag-pit-greenhouse-plans/

Lämpömassaa
Walipinin rakentamisessa huomioidaan yleensä myös kesä- talviauringon korkeuskulman vaihtelu – yleensä valitaan aurinkoa kohti olevan sivun kulma sellaiseksi, että talven alin aurinko paistaa siitä sisään suoraan. On harkittavissa, palveleeko tämä suorilta hyvin myös Suomessa, vai pitäisikö kulman olla jotenkin eri, ja tietysti asiaan vaikuttaa myös varjostus. Auringon korkeuskulmien tutkailuun on hyvä sivu tämmöinen ku: https://www.suncalc.org/?fbclid=IwAR2HvKaClF9PvskR5JhUqCYYHQAVGR4VNEEEysNXGxzK0cDkK-0KjveB_DY#/61.1856,24.4336,3/2021.03.01/12:31/1/3
Facebookin Permakulttuuri-ryhmässä oli walipineistä hyvää keskustelua, sieltä tämä aurinkokalkulaattori ja youtube video, kiitos.
https://www.niftyhomestead.com/blog/underground-greenhouse/
Tuolta sivulta löytyi ennen paljon hyviä kuvia ja muutama videodokumentti aiheesta.. Linkki peräisin sivuston vanhalta ajalta joidenkin vuosien takaa, olkoon tuossa vaikkei toimikaan. Hakemalla voi jotain vielä löytää…