Hamppubetoni rakennusmateriaalina

hamppubetonia rakennusharkkoina

Hamppubetoni on seos hampun päistäreitä, rakennuskalkkia ja vettä.  Veden kuivuttua pois, jäljelle jää ajan myötä aina vaan kovemmaksi ja vahvemmaksi muuttuva rakenne. Tämä johtuu siitä että hampun selluloosa ja kalkki reagoivat keskenään ja tapahtuu mineralisoituminen eli materiaali petrifioituu, käytännössä aines muuttuu ajan myötä kiveksi joka hengittää ja eristää hyvin ääntä ja lämpöä.

Rakennuskohteesta riippuen, päistäreiden ja kalkin suhdetta muutetaan tarpeen mukaan. Olennaista ymmärtää asiassa on se, että mitä enemmän kalkkia, sitä tiiviimpi ja painavampi ja myöskin sileämpi on lopputulos ja täten tehdään yleensä esimerkiksi niin, että talon seinän sisäpuolelle rapataan tiiviimpi (tiiveys;paino=lämpömassa) kerros kalkkipitoisempaa hempcreteä, itse seinän perusrakenteessa käytetään enemmän hamppua sisältävää seosta, ja esim lattia valetaan omanlaisesta seoksestaan ja katto luonnollisesti kevyemmästä, paremmin lämpöä eristävästä kerroksesta. Building with hemp-kirjasta löytyy hyvä kuva jossa on lämpökameralla kuvattu kahta samanlaista taloa joista toinen on rakennettu tavallisesta betonista ja toinen hamppubetonista. Kuva ilmaisee erittäin selkeästi miten hyvin hamppubetoni eristää lämpöä varsin tehokkaasti.

Googletin äsken hempcrete hakusanalla ja tietoresursseja löytyy paljon. Yksi virhetieto mikä on tullut muutamassa paikassa esille on että hamppubetonissa käytettäisiin hampun kuitua kalkkiin sekoitettuna.  Kuitua toisinaan lisätään betoniin, mutta pääasiallinen rakenne betonissa on hampun päistäre, eli kuitukerroksen sisäpuolella oleva puumainen, hyvin selluloosapitoinen aines joka on varsinaisen kuituteollisuuden sivutuote.

Suht täydellisen rakennusmateriaalin hamppubetonista tekee mm. nämä asiat: Eristää hyvin lämpöä ja ääntä, ja on hengittävä materiaali eli päästää kosteuden lävitseen eli kosteus ei tiivisty rakenteisiin. Sitä on käytetty rakentamiseen jo tuhansia vuosia sitten ja suht vastikään sitä on alettu hyödyntämään uudelleen rakentamisessa.

Eteläisemmissä Euroopan maissa hamppubetonia käytetään usein talon seinien ainoana rakennusmateriaalina, puurakenteiden (useimmiten talolle rakennetaan harva, kantava puu-runko, menetelmiä on monia) lisäksi, mutta minulla järki sanoo että täällä kylmemmässä paikassa hyvä on hyödyntää myös muita rakennusmateriaaleja koska hamppubetonin ominaisuus on kuitenkin pääasiassa eristävä, riittävästi lämpömassaa varastoimaan lämpöä siitä saa vain jos seinistä tekee älyttömän paksuja tai että seinien sisemmässä kerroksessa käytettäisiin erittäin runsaasti kalkkia. (vrt. euroopassa lämpömassaksi taloon hamppubetonitaloon riittää sisäseinien rappaus tiiviimmällä, enemmän kalkkia sisältävällä hempcrete-seoksella)

Kuten asiaan perehtyvä huomaa, tämä teollisuudenala on varsin nopeasti kasvava ja on monia firmoja jotka valmistavat ja toimittavat päistäreitä paaleittain ja tuottavat myös valmista hamppubetoniseosta johon lisätään vain vesi jne…  Aiheesta on järjestetty nyt muutamana vuotena kansainvälisiä konferensseja ja tietoisuus aiheen tiimoilta lisääntyy, samoin kuin itse rakentaminenkin tietysti samaan aikaan. Hamppubetonirakentaminen on edullista, suht ympäristöystävällistä ja kuten mainittua, ainakin täällä pohjoisessa mainio materiaali yhdistettäväksi esim savirakentamisen kanssa, earthshipeissä jne..  Periaatteessa jos omistat tontin, voit ainakin vähän kerrallaan kasvattaa omat rakennusmateriaalit taloa varten. Tarkkaa laskelmaa en muista, mutta jos on hehtaarin pelto hamppua, siitä tulee melko monta tonnia päistäreitä, ja noista päistäreistä saa seinämateriaalia aika hyvänkokoiseen taloon. Ideassa on kehittämisen varaa vai mitä?

Tässä parit videot aiheesta näin alkuunsa:

Building with Hemp (part 1/2) , Building with Hemp (part 2/2)

Hemp Plaster

Sitten sivustoja:

Google haku: hempcrete , kuvahaku

Wikipedian anti hamppubetonista englanniksi

Ja kirja jota voin suositella aiheesta kiinnostuneelle, suht hyvä paketti tietoa mitä ei ole netistä tullut vastaan. Pitää sisällään perustietoa, lämpö- ym. laskelmia joita voi hyödyntää esim rakennuslupia hakiessa, erilaisia betonin sisään jääviä puurakenneratkaisuja, betonin tamppaamista seinämuotteihin, harkkojen tekemistä, erilaisia viimeistelyratkaisuja jne:


Päivitys 2015:

Raxa.fi: Uskomatonta mutta totta: Tämä rakennusmateriaali on myrkytön, energiatehokas, eikä ole altis tulelle, homeelle tai hyönteisille

 —-

Hemp Building course of Steve Allin in Parainen Finland

—-

Päivitys 2016:

Löytyi pari opinnäytetyötä suoraan hamppubetoniin liittyen;

– HAMPPU-KALKKIKOMPOSIITIN VALMISTUS SUOMALAISISTA RAAKA-AINEISTA JA SEN KOSTEUSTEKNINEN TOIMINTA SEINÄRAKENTEENA Nuutinen, Tommi; Miinin, Joona http://www.theseus.fi/handle/10024/75325

– Hamppubetoni rakennusmateriaalina Lahtinen, Antti http://www.theseus.fi/handle/10024/77665   …. ja noitahan näytti olevan 23 sivullista noita erilaisia hamppuun liittyviä opinnäytetöitä, varmasti useammasta löytyy mainintaa hampusta rakennusmateriaalina: http://www.theseus.fi/search?scope=%2F&query=hamppu&rpp=10&sort_by=0&order=DESC&submit=Hae

Päivitys 2022
Ihan hyvä uutinen,, jotain hamppubetonin sertifioinnin etenemistä USAssa:
https://www.constructionequipmentguide.com/hempcrete-may-soon-be-certified-as-a-us-national-building-material/55510?fbclid=IwAR1lEuguFeYykmlrat3G4-619kOoek23MI8lMZEXt3QbOvN89yHWNOTVCL8

Sulje valikko