Kukapa olisi arvannut! Leikkiminen on elintärkeää, melko yleisesti kaiken elävän luonnollisen kannalta, se on osa vapautta, tervettä jatkuvaa kasvua ja uudistumista.

Nykyaikana kun lapset liian paljon istuvat tietokoneen ääressä ja tuijottavat suuren osaa ajastaan kännyköitä ja tabletteja ja täyttävät mieltänsä peleillä, jotka ovat täynnä kilpailua, vihollisten tai toisten pelaajien eliminoimista ja pisteiden keräämistä, jotta saa ostettua lisää uusia hienouksia – eli systeemin mentaliteetin ohjelmoinnista on periaatteessa kyse – on kyllä erityisen olennaista kiinnittää enemmän huomiota siihen että lapset leikkisivät eivätkä vain kuluttaisi aikaa noiden säteilevien ruutujen ääressä. Ja mikä myös erittäin olennaista, ei leikkiminen ole vain lasten asia, vaan aikuisten yhtä lailla. Nykysysteemissä ja tämän ajan yhteiskunnassa on vain aikuisten leikkiminen unohdettu jo kauan sitten, mutta joka tapauksessa, erittäin tärkeästä asiasta on kyse:

“Tutkimuksen kohteena oli kaksi ryhmää rottia. Elämänsä ja kehityksensä aikana toisen ryhmän rottia estettiin leikkimästä ja toisen ryhmän rotat taas saivat leikkiä vapaasti.
Jonain päivänä rottien keskelle tuotiin kissan hajulla varustettu pelote ja kaikki rotat pötkivät pakoon ja piiloutuivat. Ne rotat joilta oli evätty vapaus leikkiä ja kehittyä vapaasti sen mukaisesti, jäivät piiloihinsa ja kuolivat sinne. Ne rotat jotka olivat saaneet vapaasti leikkiä, tulivat kotvasen kuluttua uteliaina tutkailemaan jokohan vaara on ohi ja elämä jatkui.”

Ted talk; Stuart Brown: Play is more than fun


Hyvä artikkeli:

http://www.is.fi/perhe/art-2000000681789.html

Psykiatri järkyttyi suomalaislasten muuttumisesta: “Vanhempien on pysyttävä vahvoina


Lyhyt videonpätkä siitä miten erinäisten ruutujen tuijottaminen (“äly”puhelimet&tabletit/tietokoneet) saa ainakin lapsen aivoissa samantyyppistä reaktiota aikaan kuin kokaiini ja herättää myös hyvin samanlaisen riippuvuusreaktion..

Technology is turning your kids into digital junkies.

Sulje valikko