Vaalivilppi ja korruptio – YLE ja Oikeusministeriön vaalijohtaja riitelevät vaalituloksista

Kopioin tänne https://graviolateam.blogspot.com/2019/03/vaalivilppi-paljastui-2015-vaaleissa.html?m=1 sivulta kaiken tekstin ja kuvat mitä mukaan tarttui copypastella. Hyvin olennaista tietoa kerättynä yhdelle sivulle, joten hyvä jos on täälläkin sivulla tallessa kaikki. Kiitos Graviolateam tästä koosteesta. Heidän sivustollaan esim taulukot ja jotkut kuvat varmasti näkyvät paremmin joten kannattaa ainakin niiden osalta avata sivu tuon linkin kautta.

JA tukeaksenne Graviolatiimin hienoa työtä, ostakaa toki heidän maahantuomiaan maan antimia ja jakakaa heidän välittämäänsä tietoa kaikesta, sekä klikatkaa vaikka jokaisen sivun mainoksen linkki taustavälilehdeksi auki, niin saavat sivustonpitäjät saavat rahallista tukea joka klikkaajalta…

Vaalivilppi 2015 vaaleissa. Valtamedian toimittajat vaiennettu.

Nauhoitetut puhelut Oikeusministeriö ja YLE / (Tieto Oyj/Tietokarhu). Kirjeenvaihto Oikeusministeriö ja ETYJ/OSCE/ODIHR. 
Suomi on röyhkeiden äänestyspetoksien ja sananvapauden riiston kautta alentunut banaanivaltioksi. Toimittajia etsintäkuulutetaan valheellisesti sotarikoksista tai joukkomurhista ja vangitaan jopa vuodeksi tekaistujen syytteiden avulla. Verovaroin kustannetun YLE: n päätoimittaja pakotetaan eroamaan pääministeriä koskevien Talvivaara -korruptiopaljastuksen vuoksi.
Valtamedian toimittajien kauhunsekainen pelko on haistettavissa. Hiljaisuus on käsin kosketeltavaa. Jos joku inahtaakaan, tai yrittää nostaa luurin soittaakseen Tieto Oyj: lle, noutaja tulee Goldman Sachs: in palkkaamana.


Arto Jääskeläinen jättää Ylen välittömästi

Ylen hallitus käsitteli päätoimittajan asemaa kokouksessaan maanantaina.
Tiedotteen mukaan hallitus painottaa, että ”Ylen journalismin tulee jatkossakin perustua totuudenmukaiseen, olennaiseen ja monipuoliseen tiedonvälitykseen” ja että ”Yle on journalismissaan sitoutunut sisältöjen ja journalismin eettiseen ohjeistoonsa sekä Journalistin ohjeisiin ja Julkisen sanan neuvostoon niiden toteutumisen valvojana.

Vaalivilppi paljastui Suomessa näissä 2015 kevään eduskuntavaaleissa ja eipä ollut yllätys, että vilpin kohteeksi päätyivät juuri Itsenäisyyspuolue ehdokkaat. Koska Itsenäisyyspuolue (Ipu) vaaliohjelma haastaa kaikki vallassa olevat suuret puolueet ja on heille suora uhka, jos yksikään Ipun ehdokas pääsisi läpi. Itsenäisyyspuolueella kun ei ole edes puoluekuria.

Miksi on syytä epäillä vilpin tapahtuvan vaalitietojärjestelmässä? Suomen vaalitietojärjestelmän kehittämisestä on vastannut Tieto Oyj (ex. TietoEnator). Tieto on ollut investointipankki Goldman Sachs: in omistuksessa, 20,02% ja siten määrävässä päätäntävallassa (abnnewswire.net), kun Suomen vaalitietojärjestelmää on “uudistettu
Miten Goldman Sachs liittyy Suomen vaalien rehellisyyteen?

Goldman Sachs on niittänyt maailmalla kyseenalaista mainetta, kun se on kerta toisensa jälkeen ollut
epäiltynä tai tuomittu erilaisista talouspetoksista.
Myös Eurokriisin ratkaisijoiden tähtikentällinen
muodostuu hyvin pitkälti Goldman Sachs: in entisistä työntekijöistä.  Goldman Sachs: in hämäristä puuhista on tehty myös dokumentti: YLE Ulkolinja: Pankki maailman valtiaana?
Erityisen huolestuttava piirre Goldman Sachsin toiminnassa on sen tapa kierrättää entisiä työntekijöitään eri valtioiden huippuviroissa aiheuttaen eturistiriitoja, joiden avulla Goldman Sach lyö rahoiksi, tuomitaan sakkoihin, mutta jää lopulta voitolle. Goldman Sachs: in epärehellinen toiminta heijastuu Tieto Oyj:n uudistamaan vaalijärjestelmään, koska Goldman Sachs oli enemmistöosakas, 20,02%, kun vaalitietojärjestelmiä uudistettiin ja se on mukana eurokriisissä. http://graviolateam.blogspot.com/p/nwo-havaintoja-tiesitko-etta-suomen.html

___
Päivitys 3.4.2019 | Kuvakaappaukset Koivunen ja Nevalainen Oikeusministeriö: lle Email 29.3.2019 Hei, Kiitos erittäin paljon vastauksistanne ja vaivannäöstänne. Tässä teille täydennystieto kohtien 2 (“tuhannet äänet ovat kadonneet”) ja 4 (“Äänten tuloslaskenta”) kysymysten taustaan. Alla esimerkkinä, suuremmiksi klikattavat kuvakaappaukset kuvateksteineen.  Kuvakaappauksien oikeassa ylälaidassa äänimäärät ja oikeassa alalaidassa vastaavat kellonajat. Kevään 2015 eduskuntavaalit. 1) Yrittäjänä toimiva Kai-Tom Koivunen oli Itsenäisyyspuolueen sitoutumaton ehdokas Varsinais-Suomesta vaalipiiristä. 2) Itsenäisyyspuolueen varapuheenjohtajana toimiva Jarmo Nevalainen.
K: Tämä epäilemättä auttaa teitä viranomaisena varmistamaan 14.4.2019 eduskuntavaalien tuloslaskennan oikeellisuutta. (-kuvat email liitteenä, katso tarkemmin alla)

V: 2.4.2019  Hei, Kuten aiemmassa vastauksessa totesin, virallinen ääntenlasku tapahtuu äänestyspaikoilla – ei esimerkiksi Ylen sivuilla. Äänimäärän vaihtelu viestinnässä viestissäsi kuvaamalla tavalla on valitettavaa ja voi johtua esimerkiksi tietoja sähköiseen järjestelmään syöttävän henkilön näppäilyvirheestä. Pöytäkirjoihin merkitään tulokset sekä alustavassa laskennassa sunnuntai-iltana/-yönä ja tarkastuslaskennassa vaalien jälkeen.
Ystävällisesti, Heini Huotarinen Neuvotteleva virkamies / Konsultativ tjänsteman / Ministerial Adviser Oikeusministeriö / Justitieministeriet / Ministry of Justice Demokratia-, kieli- ja perusoikeusasioiden yksikkö PL/PB 25, 00023 Valtioneuvosto/Statsrådet  Puh./tel. +358 50 3800239   ****************************************
___
Päivitys 28.3.2019 | Email viestit Oikeusministeriö Lähetetty: maanantai 18. maaliskuuta 2019 Vastaanottaja: Huotarinen Heini (OM) <heini.huotarinen@om.fi> Aihe: Äänestyslippujen tarkastus vaalien jälkeen

Hyvä Heini Huotarinen
K:  On tiedossa että äänestysliput ovat fyysisesti tarkastettavissa vaalien jälkeen.  Missä laajuudessa äänestäjä/ehdokkaana ollut voi tarkastaa äänestysliput ja missä tiloissa/arkistossa tämä voi tapahtua. V:  ma 18. maalisk. 2019 | Hei,äänestysliput ovat julkisia asiakirjoja, joita voi mennä tarkastamaan sopimalla asiasta vaalipiirilautakunnan kanssa. Ne ovat vaalien jälkeen aluehallintoviraston arkistossa. Ystävällisesti, Heini Huotarinen ___
Lähetetty: maanantai 25. maaliskuuta 2019  Vastaanottaja: Huotarinen Heini (OM) <heini.huotarinen@om.fi>  Aihe: Re: Äänestyslippujen tarkastus vaalien jälkeen Hyvä Heini Huotarinen, Esitän teille aiheesta vielä muutaman akuutin, äänestäjien luottamukseen liittyvän kysymyksen: K:  1. Äänestäminen tapahtuu lyijykynällä, joka mahdollistaa merkinnän muuttamisen myöhemmin joksikin toiseksi. – Jos äänestäjä käyttää kuulakärkikynää ja tekee merkintävirheen, saako hän uuden äänestyslipun? V: Äänestäjä voi käyttää kuulakärkikynää. Jos tulee virhemerkintä, äänestäjä voi vaalivirkailijan valvonnassa repiä lipun ja saada uuden tilalle.
K:  2. Eduskuntavaalien 2015 yhteydessä raportoitiin useista tapauksia, joissa varmasti annetut, tuhannet äänet ovat kadonneet, tai varmasti annettu ääni ei ole siirtynyt tietokoneelle. – Kohdistuuko ääntenlaskussa vaalitoimitsijoihin riippumatonta tarkkailua? V:  En ole kuullut tuollaisista tapauksista itse. Lisätietoa vaalituloksen laskennasta saa mm. täältä: https://vaalit.fi/eduskuntavaalien-tuloksen-laskenta Ääntenlaskennassa voivat olla paikalla vaaliasiamiehet ja vaalitarkkailijat. 
K:  3. Äänien siirto vaalitietojärjestelmiin. Systeemin luotettavuus.- Miten äänet siirretään Tieto Oyj: n tietokoneelle ja miten siirtoa tarkkaillaan? 
V: – Tieto äänimääristä siirretään joko keskusvaalilautakunnassa tai suoraan äänestyspaikalla kunnan valinnan mukaan. 
K:  4. Äänten tuloslaskenta, tietokoneohjelmien toiminta. a) Vaalitarkkailu Tieto Oyj: n tiloissa? V:  En ymmärrä, miksi tämä olisi tarpeen. Äänet lasketaan vaali-iltana äänestyspaikoilla ja tarkastuslaskenta suoritetaan vaalipiirilautakunnissa.
K:  b) Kuuluvatko sähköisen laskennan totetutus ja -valvonta yrityssalaisuuden piiriin? V: Vaalien toimittamisessa käytetään oikeusministeriön omistamaa vaalitietojärjestelmää, jonka yhtenä teknisenä toimittajana on Tieto Oyj. Vaalitulos voidaan laskea tarvittaessa myös ilman vaalitietojärjestelmää.
K:  c) Onko YLE: n tiloissa tavattavissa Tieto Oyj: n edustajia vaalitulosiltana? V:  En tiedä. 
K:  5. Vaalivilpistä valittaminen. – Jos vaalivilppiä on havaittu, mikä on valitusmekanismi?
V: Vaalituloksesta voi valittaa riippumattomalle hallinto-oikeudelle. Lisätietoa: https://vaalit.fi/vaaleista-valittaminen1
K:  6. PARLIAMENTARY ELECTIONS 14 April 2019 ODIHR NEEDS ASSESSMENT MISSION REPORT. 23-25 January 2019 https://www.osce.org/odihr/elections/finland/411758 – Yhteyshenkilöt/tarkkailijat, joita voidaan tarvittaessa hälyttää paikalle? V:  Tuossa raportissa ODIHR tuo esiin, että he eivät aio toteuttaa vaalitarkkailua Suomen eduskuntavaaleissa vuonna 2019. Ystävällisesti, Heini Huotarinen
Neuvotteleva virkamies / Konsultativ tjänsteman / Ministerial Adviser Oikeusministeriö / Justitieministeriet / Ministry of Justice  Demokratia-, kieli- ja perusoikeusasioiden yksikkö  PL/PB 25, 00023 Valtioneuvosto/Statsrådet  Puh./tel. +358 50 3800239  ****************************************
___

Päivitys 11.3.2019 | Vaalijohtaja Atte Jääskeläinen vastaa puhelimitse kysymyksiin vaalien tulospalvelusta ja -laskennasta ja vaalitarkkailusta, sekä ns. Koivusen tapauksesta. Oikeusministeriön vaalijohtaja Atte Jääskeläinen Eteläesplanadi 10, Helsinki, PL 25, 00023 VALTIONEUVOSTO
P. 02951 6001.
– “Se oli Yleisradion oma erillinen tulos järjestemä, jossa tietyillä edellytyksillä tuli tällainen tulos”. Tieto Oyj: n tulosjärjestelmä pyöri koko ajan normaalisti taustalla. Yleisradion väki on myöntänyt virheensä.”
__
Päivitys 12.3.2019 | YLE Uutiset vaalitulospalvelu. YLE: vaalien tulospalvelujen projektipäällikkö Petri Ihalainen kiistää vaalijohtaja Atte Jääskeläisen väitteen 11.3., että tulospalvelujärjestelmä YLE/Yleisradio olisi ollut erillinen Tieto Oyj: stä, tai niissä olisi ollut erilaisuuksia. PUHELU  12.3.2019. Tel 040 – 710 4963  YLE Petri Ihalainen, integraatioasiantuntija_12.3.2019
“YLE: n ja Yleisradion vaalitulos -järjestelmä on v. 2015 ollut aivan sama. Molemmat järjestelmät saavat samat tulostiedot Tieto Oyj: stä. Aiemmin oli sisäverkossa hieman erilaisia client -ohjelmia”.
Yle’s election forecast project manager Petri Ihalainen.
https://drive.google.com/open?id=1q3Cm-KsCXhlqPpxij1qLIA8svV8Y-A9u
Suunnittelusta ja tuotannosta vastanneet yritykset: 
YLE Uudet palvelut, Solita. Työryhmä: YLE Uudet palvelut. 
Kumppani: Solita Oy, tekninen toteutus.
http://vintti.yle.fi/ohjelmat.yle.fi/grandone09/yle_uutiset.html

___
Päivitys 15.2.2019 | Sattumia vai tilatun vaalituloksen varmistavia henkilövaihdoksia: Tieto Oyj yt -neuvotteli sekä Eduskuntavaalien 19. huhtikuuta 2015 alla: PUHEENAIHE 16.3.2015 Kevään yt-pommi – Tieto irtisanoo 435 ihmistä. Tietotekniikan palveluyritys Tieto sanoo yt-neuvotteluiden päätteeksi irti yhteensä 435 työntekijää Suomessa. Yt-prosessi päättyi maanantaina 16. maaliskuuta. Irtisanomiset painottuvat Jatkuvat palvelut- sekä Konsultointi ja integraatiopalvelut –alueille.
Myös 14.4.2019 eduskuntavaaleja edeltävät henkilökunnan irtisanomiset:  Tivi | 15.2.2019  Tieto irtisanoo Oulussa – rekrytoi Puolassa samaan Healthcare-yksikköön. Tieto on aloittanut tammikuun lopussa yt-neuvottelut, joiden piirissä on yhteensä 150 työntekijää, kertoo Tivi. Neuvottelut koskevat työntekijöitä edustavan Insinööriliiton mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmiä kehittävän Healthcare-yksikön 140 työntekijää Oulussa ja kymmentä muualla Suomessa työskentelevää.

__

Vaalivilppi?  Katso kuvat!
Vaalien tulokseen ei voi näiden kuvien perusteella luottaa!

MV | 20.04.2015

Kuvakaappauksissa äänimäärät kellonaikoineen.
Tähän tapaukseen vaalijohtaja Atte Jääskeläinen kommentoi puhelimitse 11.3.2019:
– “Se oli Yleisradion oma erillinen tulos järjestelmä, jossa tietyillä edellytyksillä tuli tällainen tulos”. Tieto Oyj: n tulosjärjestelmä pyöri koko ajan normaalisti taustalla. Yleisradio on myöntänyt virheensä.”
Yrittäjä Kai-Tom Koivunen oli Itsenäisyyspuolueen sitoutumaton ehdokas Varsinais-Suomesta vaalipiiristä.
YLE -tulospalvelu: Klo 21:53 Kai-Tom Koivusella näkyi olevan vielä 43 ääntä. Varakuva


Klo 21:51 Koivusen äänimäärä nousi jo yli tuhanteen. Varakuva – YLE arkisto
 Klo 22:15 äänimäärä nousi jo 1709 kpl Varakuva  – YLE arkisto Klo 22:17 äänimäärä oli jo ylittänyt 8000, jolloin ehdokkaan läpimeno eduskuntaan näytti jo varmalta.
Varakuva  – YLE arkisto

Klo 22:22 äänimäärä oli saavuttanut 9051 kpl. Valitaan. Varakuva  – YLE arkisto

Klo 22:23, 1 minuutti myöhemmin äänimäärä muuttui 66 ääneen. 

Klo 22.37, 14 minuuttia myöhemmin.
111 – KAI-TOM KOIVUNEN, ITSP – 9352 ääntä. Valitaan.

Kuva suurennos edellisestä:
Klo 22:37 – 111 – KAI-TOM KOIVUNEN, ITSP_9352 ääntä. Valitaan.



H.S. tulospalvelu on eri mieltä:


H.S. tulospalvelu väittää, että Koivusen äänestäjiä olisi ollut keskimäärin vain noin 1 kpl / äänestyspaikka. Ääniä olisi yhteensä 74 kpl.
Äänestyspaikoista on Koivusen ääniä siirretty tuloslaskennan lopussa toisille ehdokkaille. Siirtämällä Excelissä jokaiselta äänestyspaikalta Koivuselta viedyt äänet takaisin, keskimäärin 59 kpl/äänestys paikka, saadaan tulokseksi 9160 kpl. – Lähelle samaa kuin YLE: n tulospalvelussa oli suurin ääni määrä 9051 kpl.  
https://www.vaalikone.fi/eduskunta2015/tulos/0-03/ehdokas/111


TAULUKKO – Varsinais-Suomi – ehdokkaat

http://vaalit.yle.fi/tulospalvelu/2015/eduskuntavaalit/?ehdokkaat_varsinais-suomi_#3#taulukko 


H.S. Tulospalvelu:

https://www.vaalikone.fi/eduskunta2015/tulos/0-03/ehdokas/111


Niin… Tässä vaiheessa moni vielä luulee että kyseessä on vain yksittäinen inhimillinen tai tekninen virhe. Mutta kun ei ole. Tom-Kai Koivunen ei ole ainoa Itsenäisyyspuolueen ehdokas, jonka eduskuntapaikkaan riittävät äänet katosivat “vaalilaskentatoimisto Goldman Sachsin”, eli Tieto Oyj:n syövereihin. YLE -tulospalvelu: Itsenäisyyspuolueen varapuheenjohtajana toimiva Jarmo Nevalainen oli myös ehdolla näissä eduskuntavaaleissa ja hänen äänisaaliinsa näytti
vielä klo 21.59 yhteensä 499 ääntä.
Mikä ei vielä tuolloin riittänyt läpi menemiseen. 


Klo 22:02 äänimäärä näytti jo 7600, joka riittäisi
Turun vaalipiiristä läpi menemiseen.

Klo 22:03 – Mutta kas kummaa, jälleen vaalilaskentatoimisto
Tieto Oyj sai minuuttia myöhemmin uusimmat lukemat 54 ääntä (Ei valita).


The Goldman Sachs delivered on yr 2008 to Tieto Oyj (ex.TietoEnator)
the “Maccina” for voting results, that counts more inaccurately
than an old Russian Vintage Abacus.

H.S. Tulospalvelu:

https://www.vaalikone.fi/eduskunta2015/tulos/0-03/ehdokas/114
__

Oikeusministeriön ehdokaslistalta: Etusivu – Eduskuntavaalit 2015 – Ehdokkaat – Varsinais-Suomen vaalipiiri
Itsenäisyyspuolue r.p., Självständighetspartiet r.p.
104 Ahlfors, Jari, maanrakentaja Somero
105 Autero, Henri, opiskelija, blogikirjoittaja Vaasa
106 Eskola, Päivi, VTK, vaihtoehtohoitaja Turku
107 Hentunen, Pasi, diplomi-insinööri Uusikaupunki
108 Honkasalo, Teppo, kiinteistönhoitaja, hammaslaborantti Turku
109 Honkonen, Juhani, elektroniikan insinööri, puolueen sihteeri Turku
110 Hämäläinen, Juha, uutisleikkaaja, vapaa kirjoittaja Salo
111 Koivunen, Kai-Tom, puuseppä, taloushallinnon merkonomi Salo
112 Laikko, Hilkka, markkinointikonsultti Uusikaupunki
113 Miettinen, Jouko, filosofian kandidaatti Turku
114 Nevalainen, Jarmo, operaattori, puolueen varapuheenjohtaja Turku
115 Turunen, Teuvo, metsuri, levyseppä (eläkkeellä) Turku
Sivu päivitetty 20.04.2015 01:22:59
https://tulospalvelu.vaalit.fi/E-2015/fi/ehd_listat_03.html#10
YLE: vaalien tulospalvelusta, “vaalipallosta” Koivunen ja Nevalainen on poistettu.
– Ikäänkuin he eivät olisi olleetkaan vaaliehdokkaina.
http://vaalit.yle.fi/tulospalvelu/2015/eduskuntavaalit/?ehdokkaat_##vaalipallo
Miksi IPU heitettiin törkeiden vaali rikoksien avulla ulos? 

Itsenäisyyspuolue on suomalainen puolue, jonka politiikassa keskeisellä sijalla ovat Natoon liittymisen vastustaminen ja kriittinen suhtautuminen Euroopan unioniin. Itsenäisyyspuolue ajaa Suomen irrottamista EU:sta ja vastustaa EU:n perustuslakisopimusta, sekä estää Suomen liittyminen Naton jäseneksi. Puolueen vaihtoehto EU-jäsenyydelle on ETA-sopimus, joka takaisi suomalaisille vapaan liikkuvuuden ja muita EU:n kanssa yhteneviä etuja. Tämä vastaa IslanninLiechtensteininNorjan eli EFTA-maiden ETA-järjestelyä tai Sveitsin mallia, jossa kieltäydytään suorasta ETA:sta, mutta tehdään Euroopan unionin kanssa erillisiä sopimuksia tarpeen mukaan. Puolueen muita tavoitteita ovat muun muassa estää pääoman virtaaminen pois Suomesta, puolustaa kotimaista ruoan tuotantoa, kehittää energiaomavaraisuutta ja edistää uusiutuvaan energiaan siirtymistä, torjua Nato-jäsenyys ja turvata Suomen asema puolueettomana maana, varmistaa eri alueiden tasapuolinen kehittäminen ja torjua kuntien pakkoliitokset, perustaa Suomeen riippumaton perustuslakituomioistuin sekä edistää suoran demokratian käyttöönottoa.[9]  https://fi.wikipedia.org/wiki/Itsen%C3%A4isyyspuolue _____

Pienpuolue Köyhien asialla puheenjohtaja Terttu Savola paljasti jo
aiemmin että vuoden 2007 eduskuntavaaleissa hän kävi
tarkistuttamassa äänensä Tieto Oyj:llä (silloinen Tietoenator).
Kävi ilmi että hänen itselleen antama ääni olikin ohjautunut
paikalliselle kilpailevalle puolueelle.

Vaalivilppi on sittenkin totta Suomessakin:


____


Eliitin hallitsemaa Tieto Oyj:n vaalitietojärjestelmää käytetään ääntenlaskussa!  Ylen “Pankin joka on maailman valtiaana”, Goldman Sachsin näpit ovat pelissä Suomen vaaleissa, menneissä ja myös tulevissa 14.4.2019!

https://mvlehti.net/2015/02/06/eliitin-hallitsemaa-tieto-oyjn-vaalitietojarjestelmaa-kaytetaan-aantenlaskussa

___
Yle MOT: Vaalivilppiä Suomessa
Kuka vielä uskoo järjestelmäämme? | Jari Virtanen 5.12.2015 Eliitin hallitsemaa Tieto Oyj:n vaalitietojärjestelmää käytetään ääntenlaskussa!
Ylen “Pankin joka on maailman valtiaana“, Goldman Sachsin, näpit ovat pelissä Suomen vaaleissa, menneissä ja myös tulevissa sellaisissa.
Alkuperäinen uutinen tässä.
06.02.2015
Puheenvuoron Ritva Puolakka (ITSP) ihmetteli omassa blogissaan, miksi hänen oma äänensä ei rekisteröitynyt vaalitietojärjestelmään sillä paikkakunnalla, jossa hän oli käynyt äänensä antamassa.
Keskustelupalstoilla moni ihmetteli samaa, mutta juuri tämän Puolakan tapaus sai minut ryhtymään tähän kirjoitukseen, koska vaalitietojärjestelmässä tapahtuva vilppi on huomaamaton ja sitä on hyvin hankala näyttää toteen.
http://www.ritvapuolakka.fi/


Miten Goldman Sachs liittyy Suomen vaalien rehellisyyteen? Goldman Sachs on niittänyt maailmalla kyseenalaista mainetta, kun se on kerta toisensa jälkeen ollut epäiltynä tai tuomittu erilaisista talouspetoksista. Myös Eurokriisin ratkaisijoiden tähtikentällinen muodostuu hyvin pitkälti Goldman Sachsin entisistä työntekijöistä. Goldman Sachsin hämäristä puuhista on tehty myös dokumentti: YLE Ulkolinja: Pankki maailman valtiaana? Erityisen huolestuttava piirre Goldman Sachsin toiminnassa on sen tapa kierrättää entisiä työntekijöitään eri valtioiden huippuviroissa aiheuttaen eturistiriitoja, joiden avulla Goldman Sach lyö rahoiksi, tuomitaan sakkoihin, mutta jää lopulta voitolle. Goldman Sachsin epärehellinen toiminta heijastuu Tieto Oyj:n uudistamaan vaalijärjestelmään, koska Goldman Sachs oli enemmistöosakas, kun vaalitietojärjestelmiä uudistettiin ja se on mukana eurokriisissä.
Motiivi? Goldman Sachs on aktiivisesti mukana eurokriisin hoitamisessa ja euromyönteinen hallitus voisi olla motiivi tälle investointipankille luoda Suomeen epärehellinen vaalitietojärjestelmä. Suomen hallitus on sitoutunut kymmenien miljardien eurojen vastuisiin Kataisen hallituksen aikana. Kuntauudistuksen yhteydessä on puhuttu aktiivisesti yksityistämisestä. Oma epäilykseni on, että kuntauudistus pakottaa kunnat lopulta yksityistämään omaisuuttaan. Jos vaalijärjestelmän avulla on mahdollisuus nostaa päättäviin elimiin myyriä tekemään myyrän työtä, niin taloudelliset intressit petokselle on olemassa. Hemmo Koskiniemi otti esiin omassa puheenvuorossaan Wincapita-koijareiden nousun Rovaniemen hallitukseen. Ottamatta kantaa tietojen paikkaansa pitävyyteen, niin kyllähän tässä hieman kulmakarvat nousevat.
Koko maan äänikuninkaaksi paljastui Jan Vapaavuori, jolla on värikäs rikosrekisteri. Mr. Vapaavuori rikosrekisteriin kuuluu mm. pahoinpitely, varkaus ja rattijuopumus, mutta näistä asioista tiedotusvälineemme ovat ollet hiiren hiljaa. Mitä jos petollista vaalitietojärjestelmää ei varsinaisesti käytetä demokratian vääristämiseen, vaan sillä voidaan siirrellä ääniä salassa ehdokkaalta toiselle? (ns. hyvä-veli-vaalikone)  Vaalitietojärjestelmässä ei ole minkäänlaista varmaa tapaa tarkistaa, että menikö äänestäjän ääni sille kenelle hän sen tarkoitti, vaikka tämänlaisen järjestelmän luominen olisi hyvin helppoa ja ei vaatisi suuria investointeja. En siis väitä, että mikään puolue vääntelisi näitä ruuveja, vaan toiminta voi teoriassa olla ulkopuolisten operaatio ja tarkoituksena on vain nostaa omia roistoja päättäviin asemiin. Päättämään kallioparkeista, kaivosprojekteista, kaavoituksesta, yksityistämisestä jne. Teidän ajatuksenne? Tiedän hyvin, että monella on sellainen tunne, että ei meillä lintukodossa tällaista, mutta yrittäkää nyt kuitenkin. Lähde: http://mikasvirtanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/122896-onko-vaalivilppi-mahdollinen-suomessa
___

Lisää aiheesta

Ylen MOT-ohjelman toimittaja Ari Korvola: Vaaliuurnista [Suomessa] löytyy enemmän annettuja ääniä kuin mitä äänestyspaikoilla on kirjattu käyneen äänestäjiä. Vaalivilppiä myös SuomessaHurja väite salaisesta vallasta Suomessa – ”Vaaleilla ei ole merkitystä”
___


Vetoomus Suomen puolesta

Jari Virtanen 29.11.2015 Yhdysvallat on hieno maa, se vain sattuu olemaan yksi selvimmistä ja huolestuttavimmista esimerkeistä maasta, joka on ajettu todella vaikeaan tilanteeseen sellaisten henkilöiden ja organisaatioiden toimesta, jotka antavat maan kaatua heidän omien päämääriensä saavuttamiseksi. Päättäjien kädet on sidottu uhkailuilla ja pelotteluilla ja vain kansalaisten tietoisuutta lisäämällä tämä kehitys voidaan kääntää positiiviseen suuntaan. Lue kärsivällisesti eteenpäin, kaikki väitteemme on tuettu linkeillä uutisiin ja artikkeleihin aiheesta, faktoilla, johtavien poliitikkojen, liikemiesten, pankkiirien ja vastaavien puheista lainatuilla esimerkeillä. Lisämateriaalia sitä haluavalle löytyy todella paljon netistä, sitä tutkimalla saat asiasta paremman kokonaiskuvan. Suomen ja Euroopan pakolaisongelma ei ole luonnollista siirtolaisuutta, vaan todennäköisesti osa suunnittelemaa, jonkun käden kontrolloima tapahtuma Euroopan ja Suomen alas ajamiseksiEsimerkkejä löytyy historiasta monia: saatetaan maa kaaokseen, hivutetaan omat joukot pelastamaan maa, tehdään vallankaappaus ja sitten laitetaan jo ennalta valittu ja lahjottu henkilö maata johtamaan.
Maailma, järjestelmämme sellaisena kuin me sen tunnemme, vetelee viimeisiään.
Velkaan perustuva rahajärjestelmämme dollareineen on kaatumassa, maailmaa pyörittävä rahaeliittipitää meitä pimennossa ja kontrollissa viihdyttämällä meitä 90%:sti omistamallaan televisiolla , juonimalla salaseuroissaan (Bilderberg), manipuloimalla rahaamme ja talouksiamme, ostamalla valtamediat (Yhdysvalloissa 2013: 90% mediasta oli viiden yrityksen hallussa, 1983: 50:n yrityksen hallussa) jotta se pystyy manipuloimaan samaamme tietoa (suuronnettomuuksista ja terrori-iskuista harvoin kerrotaan koko totuus), terveyttämme heikennetään manipuloiduilla rokotteilla (joihin myös lisätään lapsettomuutta aiheuttavia hormooneja, Google: vaccine infertility), huonolla ruoalla (GMO, lisäaineet), ja täynnä sivuvaikutuksia olevilla lääkkeillä.
Luonnolliset hoidot (syöpä) salataan koska lääkkeiden valmistajat eivät voi niitä patentoida eivätkä siis tee niillä rahaa, koulujen kirjoja suunnitellaan ohjaamaan lapset eliitin haluamiin suuntiin, yliopistoissa lääketieteen opiskelijoiden materiaali tulee lääkejäteiltä, lääkäreille opetetaan kaikki lääkkeistä (koska vain niillä lääketeollisuus tekee rahaa), muttei juurikaan mitään ruoasta ja ravinnosta (Yhdysvalloissa ravintotietoa opetetaan n.2.5 tuntia 6 vuotta kestävien opintojen aikana ).
Öljyjätit sabotoivat ja salaavat puhtaan vapaan energian kehittelyä suojellakseen investointejaan ja pitääkseen meidät riippuvaisina maapalloa saastuttavasta öljystä (Näistä aiheista runsaasti materiaalia ja dokumentteja elokuvassa Thrive sekä elokuvan web-sivuilla.)   Jatkuvalla oikeuksiemme rajoittamisella ja vapauksiemme riistämisellä meistä saadaan yhä helpompia manipuloitavia.
He perustivat EU:n että saisivat koko maanosan haltuun kerralla, sen sijaan että heidän tarvitsisi tehdä se maa kerrallaan. 
Salassa neuvoteltu vapaakauppasopimus  Yhdysvaltojen ja EU:n välillä on viittä vaille valmis, ja jos se menee läpi pohjavedet saattavat mennä suuryrityksille, ruokaturvallisuus kärsii dramaattisesti, yritysten investointisuoja siitä seuraavine oikeudenkäyntineen ajaa valtiot konkurssiin. On korkea aika että meistä jokainen tutkii näitä asioita, netti on täynnä tietoa. Se täytyy vain osata kaivaa ja sitä täytyy osata kriittisesti suodattaa. Pelastetaan Suomi.
http://rajatkiinni.fi/yle-mot-vaalivilppi-suomessa/ ___
Eli jos kerta nyt tällä kerralla tämä mädäntynyt suomen korruptiohallinto jäi verekseltään kiinni vaalivilpistä, niin kaikkien silmään kustujen äänestäjien sekä näiden pienpuolueiden on pidettävä puoliaan. Virallisten tietojen mukaan vaalivilpin kohteeksi joutuneilla puolueille on vain 14 vuorokautta aikaa valittaa asiasta oikeusteitse ja asia on Itsenäisyyspuolueen kautta jo vireillä.
Kuvassa professori Heikki Patomäki. 
Vasemmisto taustainen professori Mr. Heikki Patomäki paljasti jo n. kuukausi sitten blogissaan, kuinka Suomen vaaleilla ei ole mitään merkitystä. Koska valtionvarainministeriön virkamiehillä on niin paljon valtaa. Sillä jos tällä ns. äänestämisellä voisi oikeasti eri valtioiden ihmiset vaihtaa kokonaisia korruptoituneita hallituksia, niin silloin tämä koko äänestäminen kiellettäisiin kokonaan. Itsenäisyyspuolue on ollut kautta aikain siinä ongelmatilassa, että se ollaan profiloitu liian poliittisesti vaaralliseksi puolueeksi. Minkä vuoksi yhdenkään sen ehdokkaan ääniä ei sen vuoksi kelpuuteta eduskuntaan asti. Kuten ylläolevat äänten lasku järjestelmätkin osoittavat.
Itse allekirjoittaneena voin vielä kertoa kuinka kuulin jo vuonna 2010 erään pienpuoluetoiminnassa vuosia mukana olleen suusta. Kuinka hänelle oli joku isompi kiho tullut sanomaan, että kuinka Itsenäisyyspuolueen kautta hänellä ei olisi koskaan Eduskuntaan, Arkadianmäelle asiaa. Koska kyseinen puolue ei kelpaa Arkadianmäelle.
Paljastihan Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soinikin jokunen vuosi sitten, kuinka hänen rapakon takana asuvat vaikutusvaltaiset ystävät vaikuttivat Perussuomalaisen nousuun hyvinkin huomattavasti.

Nyt se tuli kuitenkin näissä rötösvaaleissa selväksi, että Suomessa ei ole ollut enää vuosikausiin minkäänlaista aitoa demokratiaa. Siitä ei ole edes rippeitä jäljellä, koska vallan ovat kaapanneet Naton sotilastahot. 

Tämän vuoksi suomen eduskunta ei vastaa Naton jäsenyydestä eikä mistään Natoon liittyvistä sopimuksista, koska kenraalit ovat kaapanneet vallan Suomessa.
Suomen kansa on saman tilanteen edessä kuin miltei vuonna 1917, jolloin tämän maan korruptoitunut eliitti aikoi myydä Suomen ja liittää se Saksan keisarikuntaan.
Nyt tämä sama temppu on käynnissä jo toistamiseen, mutta tällä kerralla Suomen itsenäisyys myytiin jo USA:n sekä Naton sionistiselle legioonalle. Nämä jotka ovat tästä Suomessa vastuussa tulisi toimittaa sotarikos tuomioistuimeen tuomittavaksi. Mutta sitä ei tule koskaan tapahtumaan, ennen kuin Suomen kansa herää ensin.
On kuitenkin hyvin valitettavaa huomata kuinka Suomen kansasta vain edelleen murto-osa on valveilla ja loput edelleen kollektiivisessa unessa. Tajuamatta sitä että heidän itsemääräämisoikeus on jo myyty näiden maanpetturien toimesta pois ulkomaille. Sekä koko valtiolle aiemmin kuuluneet valtionyhtiöt pistetty lihoiksi monikansallisille yhtiöille. 
Nämä kasvottomat ja korruptoituneet nilkit eivät aio tehdä mitään Suomen kilpailukyvyn parantamiseksi. Vaan odottavat jo kieli pitkällä missä vaiheessa saataisiin synnytettyä sotilaallinen kriisi Venäjän kanssa, jotta Naton armeija voisi tunkea ydinohjuksensa Suomeen.
Suomalainen nyt on tullut aika herätä ja ottaa itsemääräämis oikeus takaisin heille joille se kuuluu. Eli Suomen kansalle ja jos siihen ei kerta vaalit vaikuta, niin silloin täytyy kaataa seuraavaksi koko hallinto.

Islannissa näytettiin jo mallia muutama vuosi sitten, kuinka hallinto kaadetaan, kunhan siihen saadaan vain tarpeeksi ihmisiä mukaan osoittamaan mieltään. Mutta sielläkään tämä ei tapahtunut kuin vasta siinä vaiheessa, kun kansalaisten omaisuus oli jo ryöstetty pankeista sijoituspankkien toimesta.
Lähteet:
http://mvlehti.net/2015/04/20/vaalivilppi-katso-kuvat/
https://web.archive.org/web/20180911000143/https://mvlehti.net/2015/04/20/vaalivilppi-katso-kuvat/
http://www.uusisuomi.fi/raha/79373-hurja-vaite-salaisesta-vallasta-suomessa-vaaleilla-ei-ole-merkitysta

___
Lisää tietoa vaalivilpistä
  Vaalien tuloslaskenta liikesalaisuuden takana. ETYJ ei voi tarkkailla laskentaa. Vaalitietojärjestelmän uudistushankkeen 2004-2012 kuluessa, Tieto Oyj: sta (ent. Tietoenator) siirtyi Oct 29, 2007, 20,02%  
Vaalirahoituslain valvonta – kömmähdyksiä kerrassaan torstai 14. elokuuta 2008 8. Vaalirahoituslain valvonta – kömmähdyksiä kerrassaan 1. Oikeusministeriö on tänään antanut oikeu…


Eduskuntavaalien 2019 ennakkosuosikit, Soros, CIA, NSA, Goldman Sachs ja Nauta Capital Mikä voima ajaa Oikeusrekisterikeskuksen ja Oikeusministeriön valitsemaan vaalitietojärjestelmien toimittajiksi hämärätaustaiset kansainv…




Vaalitarkkailun täydellinen puuttuminen Suomessa mahdollistaa laajamittaisen vaalivilpin Sunday, April 26, 2015 Vaalivilppi Suomessa – muutamia tosiasioita Olen viime vuosina seurannut eri maiden vaaleja virallise… 

 Miksi on syytä epäillä vilpin tapahtuvan vaalitietojärjestelmässä? Suomen vaalitietojärjestelmän kehittämisestä on vastannut Tieto Oyj (ex. TietoEnator). Tieto on ollut investointipankki Goldman Sachsin omistuksessa, 20,02% (abnnewswire.net), kun Suomen vaalitietojärjestelmää on “uudistettu”.http://www.abnnewswire.net/press/en/43792/Goldman-Sachs-Group’s-Holding-In-TietoEnator-Exceeded-10-43792.html 
 Miten Goldman Sachs liittyy Suomen vaalien rehellisyyteen? Goldman Sachs on niittänyt maailmalla kyseenalaista mainetta, kun se on kerta toisensa jälkeen ollut epäiltynä tai tuomittu erilaisista talouspetoksista. Myös Eurokriisin ratkaisijoiden tähtikentällinen muodostuu hyvin pitkälti Goldman Sachsin entisistä työntekijöistä.

Goldman Sachsin hämäristä puuhista on tehty myös dokumentti:  YLE Ulkolinja: Pankki maailman valtiaana? https://graviolateam.blogspot.com/p/nwo-havaintoja-tiesitko-etta-suomen.html
_____ Tieto Oyj (ex. TietoEnator) käyttää vaalitietojärjestelmää jonka on toimittanut espanjalainen, Barcelonasta lähtöisin oleva startup -yritys nimeltä Scytl. Omistajana on Nauta Capital, jonka taustalla vaikuttaa sijoittaja George Soros. Scytl: in ja sen järjestelmien maine on pahoin ryvettynyt mm. EU -avustuksien väärinkäytöksissä, hämärissä omistajataustoissa, järjestelmien floppauksissa ja tietoturvariskeissä, sekä helppona hakkerointikohteena, esim. Nigaragua: ssa ja Florida:ssa. https://www.scytl.com/en/customers/ministry-of-justice/
Partners
To deliver it´s solutions across the globe and better serve its customers, Scytl has established a strong network of worldwide partnerships with leading technology providers. Scytl also offers a tailor-made partnership program to companies looking to complement their offerings with electronic voting services. Scytl provides its partners with the necessary training and support to ensure their long term competitive advantage and clear distinction from their competition.
TietoEnator
http://www.tieto.com/
TietoEnator is one of the leading architects in building a more efficient information society and the largest IT services company in the Nordic countries. TietoEnator specialises in consulting, developing and hosting its customers’ business operations in the digital economy. The Group’s services are based on a combination of deep industry-specific expertise and latest information technology. TietoEnator has close to 15 000 experts in more than 20 countries.
https://www.scytl.com/en/partners/tietoenator/#

____

Eduskuntavaalit 2015

Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Suomen eduskuntavaalit 2015 Suomi
2011 ←19. huhtikuuta 2015→ 2019 edelliset kansanedustajat ←→ valitut kansanedustajat Kaikki 200 paikkaa eduskuntaan
101 paikkaa tarvitaan enemmistöön JohtajaJuha SipiläTimo SoiniAlexander Stubb PuolueKeskustaPerussuomalaisetKokoomus Johtaja alkaen201219972014 Saadut paikat493837 Paikkojen muutos 14 1 7 Äänet626 218524 054540 212 Kannatus21,1 %17,7 %18,2 % Muutos 5,3 %-yks. 1,4 %-yks. 2,2 %-yks. JohtajaAntti RinneVille NiinistöPaavo Arhinmäki PuolueSosiaalidemokraatitVihreätVasemmistoliitto Johtaja alkaen201420112009 Saadut paikat341512 Paikkojen muutos 8 5 2 Äänet490 102253 102211 702 Kannatus16,5 %8,5 %7,1 % Muutos 2,6 %-yks. 1,3 %-yks. 1,0 %-yks. JohtajaCarl HaglundPäivi RäsänenMats Löfström PuolueRKPKristillisdemokraatitÅländsk Samling Johtaja alkaen20122004 Saadut paikat951 Paikkojen muutos 0 1 0 Äänet144 802105 13410 910 Kannatus4,9 %3,5 %0,4 % Muutos 0,6 %-yks. 0,5 %-yks. 0,1 %-yks. Pääministeri ennen vaaleja
Alexander Stubb
Kokoomus Uusi pääministeri
Juha Sipilä
Keskusta Keskusta nousi selvästi suurimmaksi puolueeksi. Perussuomalaiset likimain säilytti kannatuksensa, joka oli moninkertaistunut vuodesta 2007 vuoden 2011 vaaleihin, ja päätyi ensimmäistä kertaa hallitukseen.
Kokoomus sai perussuomalaisia enemmän ääniä, mutta jäi vaalimatematiikan vuoksi kolmanneksi.
Neljänneksi suurimman SDP:ntulos oli historiallisen huono. Ennakkoäänestys järjestettiin Suomessa 8.–14. huhtikuuta ja ulkomailla 8.–11. huhtikuuta. Ehdokashakemusten viimeinen jättöpäivä oli 10. maaliskuuta ja ehdokasasettelu vahvistettiin 19. maaliskuuta. Vaalien tulos vahvistettiin keskiviikkona 22. huhtikuuta.[1] Vaaleissa valittiin 200 kansanedustajaa eduskuntaan. Vaaleihin osallistui 15 rekisteröityä puoluetta, kolme yhteislistaa ja 14 valitsijayhdistystä. Ehdokkaita asetettiin yhteensä 2 146.[2][3] Keskusta nousi vaaleissa Suomen suurimmaksi puolueeksi 21,1 % kannatuksella ja 49 edustajalla. Perussuomalaiset sijoittuivat toiseksi 17,6 % kannatuksella ja 38 edustajalla. Kokoomus saavutti kolmanneksi suurimman puolueen aseman 18,2 % osuudella ja 37 edustajalla.[4] Eniten laskua oli kokoomuksen ja SDP:n ääniosuudessa.[5] Vaalien jälkeen oikeusministeriön puoluerekisteristä poistettiin kuusi puoluetta, jotka eivät olleet saaneet yhtäkään kansanedustajaa kaksissa peräkkäisissä vaaleissa. Kyseiset puolueet olivatItsenäisyyspuolueKöyhien AsiallaMuutos 2011Piraattipuolue,Sinivalkoinen Rintama ja Suomen Työväenpuolue.[6]

Sisällysluettelo


1Vaalikamppailu 2Tulos 2.1Ääniharavat 2.1.1Koko maan suurimmat ääniharavat 2.1.2Puolueiden suurimmat ääniharavat 2.1.3Vaalipiirien suurimmat ääniharavat 3Vaalipiirit ja vaaliliitot 4Kampanjat 5Kannatuskyselyt 6Valitut kansanedustajat 7Eduskunnan jättäneet kansanedustajat 8Eduskunnasta pudonneet kansanedustajat 9Eduskuntaan palanneet entiset kansanedustajat 10Hallitus 11Lähteet 12Aiheesta muualla

Vaalikamppailu

Vaalitaistelua hallinneeksi teemaksi nousi talousväittely, ja esimerkiksi perhe-, eläke- ja sosiaalipoliittiset kysymykset jäivät sivuosaan. Valtiovarainministeriön virkamiehet olivat katsoneet, että valtion menoja pitäisi vaalikauden 2015–2019 aikana leikata neljällä miljardilla ja kuntien menoja noin kahdella miljardilla eurolla. Kokoomus ilmoitti hyväksyvänsä VM:n ehdottamat säästötoimet, kun taas sosialidemokraatit pitivät niitä ylimitoitettuina. SDP:n lisäksi oppositiopuolueet Keskusta, Perussuomalaiset ja Stubbin hallituksensyyskuussa 2014 jättänyt Vihreä liitto sekä pienimmät eduskuntapuolueet olivat valmiita yhteensä 1–2 miljardin euron säästöihin. Vasemmistoliiton mielestä valtion menoja ei olisi pitänyt leikata lainkaan, koska vaikeana aikana tehtävät leikkaukset vain syventäisivät lamaa. Muun muassa talouspolitiikasta vallinneiden erilaisten näkemysten vuoksi Stubbin hallituksen toimintakyky halvaantui syksyn ja talven 2014–2015 aikana, mikä haittasi myös eduskunnan työskentelyä. Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa olisi ollut aineksia kiivaaseenkin väittelyyn muun muassa sen suhteen, pitäisikö Suomen hakea sotilasliitto Natonjäsenyyttä. Presidentti Sauli Niinistö kutsui kuitenkin joulukuussa 2014 puoluejohtajat virka-asuntoonsa Mäntyniemeen ja puristi heiltä lupauksen siitä, että ulkopolitiikan peruslinjasta vallitsi yhteisymmärrys.[7] Suomalaiset äänestäjät olivat useiden vuosien ajan tottuneet siihen, että eduskuntavaaleissa kolme tai neljä puoluetta kamppailee tasaväkisesti suurimman puolueen asemasta. Vuosien 2003, 2007 ja 2011 eduskuntavaaleja voidaan luonnehtia myös pääministerivaaleiksi, koska suurimman puolueen puheenjohtajalle on ollut luvassa myös uuden hallituksen pääministerin paikka. Tämänkertaisten vaalien tunnelma poikkesi kuitenkin edellisistä, koska suurimmasta puolueesta ei ollut lainkaan epäselvyyttä. Keskusta oli jo syksyllä 2014 tempaissut uuden puheenjohtajansa Juha Sipilän johdolla niin suuren etumatkan muihin puolueisiin, että sen voittoa ja uuden pääministerin nimeä pidettiin vuorenvarmoina jo noin puoli vuotta ennen vaalipäivää. Keskusta saikin 14 lisäpaikallaan hyvityksen 16 paikan suurtappiostaan vuonna 2011 ja neljän vuoden oppositiokaudesta.[7] Mielipidemittausten perusteella Kokoomus, Perussuomalaiset ja SDP kilpailivat tasaväkisesti toiseksi suurimman puolueen paikasta. Ennakkoäänestyksen tulosten valossa näytti siltä, että sosialidemokraatit nousisivat Keskustan jälkeen toiseksi suurimmaksi puolueeksi. Vaaliyön aikana tilanne muuttui kuitenkin täysin. Perussuomalaisten ääniosuus nousi rajusti vaalipäivän äänien laskennan edetessä ja puolueesta tuli uuden eduskunnan toiseksi suurin. Sen osuus ennakkoäänistä oli vain 16,1 prosenttia, mutta vaalipäivän äänistä 19,3 prosenttia. Edellisen eduskunnan suurin puolue Kokoomus sai enemmän ääniä kuin Perussuomalaiset, mutta putosi kolmanneksi. Vielä huonommin kävi SDP:lle, jonka romahdus tapahtui vaalipäivänä. Puolueen saamat 34 kansanedustajaa olivat sen historian huonoin tulos. Vaalikauden 2011–2015 ajan oppositiossa olleiden Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ilmoitti jo vaalikampanjan aikana puolueensa olevan valmis hallitusvastuuseen, ja vaalituloksen pohjalta lähdettiin heti muodostamaan kolmen suurimman puolueen hallitusta. Kokoomuksen ja SDP:n välit olivat varsinkin Stubbin hallituksen toimikaudella tulehtuneet niin pahoin, etteivät ne mahtuneet samaan hallitukseen, minkä SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ilmaisi avoimesti jo vaalikampanjan aikana.[7]

Tulos

Eduskuntavaalien äänestysprosentti oli 70,1, mikä on 0,4 prosenttiyksikköä vähemmän kuin edellisissä vaaleissa. Tulos edustajien määrän mukaan: puolueäänetpaikatpaikkaosuus/
ääniosuus
lukumääräosuus (%) Suomen Keskusta626 218+162 95221,10+5,3449+141,16 Perussuomalaiset524 054−36 02117,65−1,4038−11,08 Kansallinen Kokoomus540 212−58 92618,20−2,1837−71,02 Suomen Sosialidemokraattinen Puolue490 102−71 45616,51−2,5934−81,03 Vihreä liitto253 102+39 9308,53+1,2715+50,88 Vasemmistoliitto211 702−27 3377,13−1,0012−20,84 Suomen ruotsalainen kansanpuolue144 802+19 0174,88+0,60900,92 Suomen Kristillisdemokraatit105 134−13 3193,54−0,495−10,71 Muut ryhmät16 731+4 9680,56+0,1610 Piraattipuolue25 086+9 9830,85+0,3300 Itsenäisyyspuolue13 638+10 4020,46+0,3500 Suomen Kommunistinen Puolue7 529−1 7030,25−0,0600 Muutos 20117 442−620,25−0,0000 Kommunistinen Työväenpuolue – Rauhan ja Sosialismin puolesta1 100−4750,04−0,0200 Suomen Työväenpuolue984−8730,03−0,0300 Köyhien Asialla623−7120,02−0,0200 Yhteensä2 968 459+28 888100 200 Äänioikeutetuista 48,1 % oli miehiä ja 51,9 % naisia. Lähde:[4][8]

Puolueiden suurimmat ääniharava

PuolueÄänetEhdokasVaalipiiri Keskusta30 758Juha SipiläOulun vaalipiiri Perussuomalaiset29 527Timo SoiniUudenmaan vaalipiiri Kokoomus27 129Alexander StubbUudenmaan vaalipiiri RKP21 468Carl HaglundUudenmaan vaalipiiri Vasemmistoliitto15 071Li AnderssonVarsinais-Suomen vaalipiiri Vihreät14 204Pekka HaavistoHelsingin vaalipiiri SDP12 147Antti RinneUudenmaan vaalipiiri Kristillisdemokraatit11 186Sari EssayahSavo-Karjalan vaalipiiri Lähteet: Ylen tulospalvelu[10]

Vaalipiirien suurimmat ääniharavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

VaalipiiriÄänetEhdokasPuolue Helsingin vaalipiiri15 964Jaana PelkonenKansallinen Kokoomus Uudenmaan vaalipiiri29 527Timo SoiniPerussuomalaiset Varsinais-Suomen vaalipiiri15 071Li AnderssonVasemmistoliitto Satakunnan vaalipiiri9 560Kristiina SalonenSuomen Sosialidemokraattinen Puolue Ahvenanmaan maakunnan vaalipiiri5 217Mats LöfströmÅländsk Samling Hämeen vaalipiiri8 318Tarja FilatovSuomen Sosialidemokraattinen Puolue Pirkanmaan vaalipiiri10 911Sanna MarinSuomen Sosialidemokraattinen Puolue Kaakkois-Suomen vaalipiiri9 966Jari LindströmPerussuomalaiset Savo-Karjalan vaalipiiri11 186Sari EssayahSuomen Kristillisdemokraatit Vaasan vaalipiiri11 627Jutta UrpilainenSuomen Sosialidemokraattinen Puolue Keski-Suomen vaalipiiri10 354Lauri IhalainenSuomen Sosialidemokraattinen Puolue Oulun vaalipiiri30 758Juha SipiläSuomen Keskusta Lapin vaalipiiri9 702Katri KulmuniSuomen Keskusta

Vaalipiirit ja vaaliliitot


Puolueiden vaalimainontaa Turussahuhtikuussa 2015. Vaalipiirien määrä väheni edellisten eduskuntavaalien 15:stä 13:een kun Etelä-Savon ja Kymen vaalipiiriyhdistettiin Kaakkois-Suomen vaalipiiriksi ja Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan vaalipiiri Savo-Karjalan vaalipiiriksi.[12] Vaalipiirien paikkaluku määräytyi 31. lokakuuta 2014 tarkastetun asukasluvun perusteella.Ahvenanmaan vaalipiiristä valitaan aina yksi edustaja.[13] Helsingin, Pirkanmaan ja Savo-Karjalan vaalipiirien paikkaluvut kasvoivat edellisistä vaaleista yhdellä. Vaasan, Satakunnan ja Kaakkois-Suomen vaalipiirit sen sijaan menettivat kukin yhden paikan.[14] VaalipiiriKansan-
edustajat[15]Vaaliliitot 01 Helsingin vaalipiiri22+1KD + KA[16] 02 Uudenmaan vaalipiiri35STP + SKP[17] 03 Varsinais-Suomen vaalipiiri171 KOK +RKP[18]
2 SKP + KTP[19] 04 Satakunnan vaalipiiri8−1 05 Ahvenanmaan maakunnan vaalipiiri1 06 Hämeen vaalipiiri14 07 Pirkanmaan vaalipiiri19+1STP + SKP[20] 08 Kaakkois-Suomen vaalipiiri17−1[21] 09 Savo-Karjalan vaalipiiri16+1[22]STP + SKP[23] 10 Vaasan vaalipiiri16−1 11 Keski-Suomen vaalipiiri10 12 Oulun vaalipiiri18 13 Lapin vaalipiiri7PS + KD[24]

Kampanjat

PuolueVaalipiirejäEhdokkaitaVaalilauseVaaliohjelma ItsenäisyyspuolueITSP12151Omalla rahalla tulevaisuuteenItsenäisyyspuolueen eduskuntavaaliohjelma 2015 Kansallinen KokoomusKOK12 (1)214KorjausliikeStrateginen hallitusohjelma Kommunistinen TyöväenpuolueKTP12 (1)30vaaliohjelma Köyhien AsiallaKÖY2 (1)5Kaikki minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille (Matt .7:12)Erilainen vaaliohjelma Muutos 2011M111272Avaa silmäsi!Muutos 2011 r.p.:n ohjelma eduskuntavaaleihin 2015 PerussuomalaisetPS12 (1)215 Suomalaisten puolesta[25] Perussuomalaisten eduskuntavaaliohjelmat 2015 PiraattipuoluePIR12123Vapaus, järki ja tasa-arvo!Piraattipuolueen vaaliohjelma eduskuntavaaleihin 2015 Suomen KeskustaKESK12216Suomi kuntoon[26]Suomen Keskustan vaaliohjelma 2015 Suomen Kommunistinen PuolueSKP12 (4)112Punaiset. Työtä, rauhaa, perusturvaaTyötä, rauhaa, perusturvaa! Suomen KristillisdemokraatitKD12 (2)193Rohkeus rakentaa tulevaisuutta[27]Suomen Kristillisdemokraattien vaaliohjelma 2015 Suomen ruotsalainen kansanpuolueRKP8 (1)104Nära dig – Lähellä sinuaAvoimen, menestyvän, kansainvälisen ja vastuunsa kantavan Suomen hyväksi Suomen Sosialidemokraattinen PuolueSDP12216Suunta SuomelleSuunta Suomelle: työtä, tasa-arvoa ja turvallisuutta Suomen Työväenpuolue STPSTP9 (3)33Kyllä julkisille palveluille. Irti Natosta lopullisestiSTP:n tavoitteet eduskuntavaaleissa 2015 (s. 10–11)
STP:n vaaliohjelma 2015 VasemmistoliittoVAS12216Me korjaamme senJälleenrakennetaan hyvinvointivaltio Vihreä liittoVIHR12208Nyt jos koskaan[28]Äänelläsi rakennetaan parempi huominen Muut8 (2)38 PuolueVaalipiirejäEhdokkaitaVaalilauseVaaliohjelma Ahvenanmaa Åländsk Samling14 Ahvenanmaan liberaalit13 Lähde vaalipiireille ja ehdokasmäärille: [29]

Kannatuskyselyt


TutkimusaikaTekijä / TeettäjäOtosKok.SDPPSKesk.Vas.Vihr.RKPKDMuut 23.3.–15.4.2015Taloustutkimus / Yle2 66716,9 %15,1 %16,7 %24,0 %8,3 %8,8 %4,6 %3,5 %2,0 %[30] 8.4.–12.4.2015TNS Gallup / HS2 00317,0 %17,0 %16,2 %23,0 %8,5 %8,1 %4,6 %3,7 %1,9 %[31] 27.3.–1.4.2015Tietoykkönen / Iltalehti1 50016,2 %17,0 %16,6 %23,5 %8,4 %8,1 %4,3 %4,1 %1,8 %[32] 25.2.–19.3.2015Taloustutkimus / Yle3 43616,1 %16,2 %14,6 %24,9 %8,5 %8,9 %4,5 %3,9 %2,4 %[33] 16.2.–12.3.2015TNS Gallup / HS2 43916,8 %16,9 %15,2 %24,7 %8,4 %8,6 %4,2 %3,3 %1,9 %[34] 5.3.–11.3.2015Tietoykkönen / Iltalehti1 00017,3 %16,4 %16,8 %23,5 %8,3 %8,2 %4,1 %3,6 %1,7 %[35] 2.2.–24.2.2015Taloustutkimus / Yle3 42016,2 %16,6 %15,4 %24,9 %8,8 %8,8 %4,0 %3,3 %1,8 %[36] 19.1.–12.2.2015TNS Gallup / HS2 44916,9 %17,1 %14,1 %26,2 %8,5 %8,3 %4,2 %3,2 %1,5 %[37] 28.1.–3.2.2015Tietoykkönen / Iltalehti1 00017,8 %16,5 %15,3 %25,4 %8,2 %7,8 %4,0 %3,6 %1,4 %[38] 29.12.2014–27.1.2015Taloustutkimus / Yle3 41916,3 %17,2 %14,8 %26,0 %8,2 %8,3 %4,2 %3,5 %1,5 %[39] 15.12.2014–15.1.2015TNS Gallup / HS2 44817,2 %16,5 %14,5 %25,9 %8,8 %8,4 %4,1 %3,3 %1,3 %[40] 3.12.–27.12.2014Taloustutkimus / Yle1 93517,1 %15,3 %13,3 %26,8 %8,9 %9,4 %3,7 %3,9 %1,7 %[41] 17.11.–12.12.2014TNS Gallup / HS2 44216,7 %16,9 %14,2 %26,1 %8,1 %8,9 %4,2 %3,5 %1,4 %[42] 3.11.–2.12.2014Taloustutkimus / Yle3 88417,3 %16,1 %14,3 %26,7 %8,9 %8,3 %4,0 %3,3 %1,1 %[43] 23.11.–26.11.2014Tietoykkönen / Iltalehti1 00017,7 %15,8 %15,7 %26,6 %8,4 %8,1 %3,1 %2,9 %–[44] 20.10.–14.11.2014TNS Gallup / HS2 44617,4 %16,4 %16,2 %24,5 %8,0 %8,3 %4,3 %3,6 %1,3 %[45][46] 30.9.–28.10.2014Taloustutkimus / Yle3 39019,4 %15,2 %15,1 %25,5 %7,9 %9,1 %3,6 %2,7 %1,5 %[47] 22.9.–16.10.2014TNS Gallup / HS2 43319,4 %16,2 %16,1 %22,3 %8,7 %8,2 %4,2 %3,6 %1,3 %[48][49] 10.–16.10.2014Tietoykkönen / Iltalehti1 00018.5 %15,1 %16,5 %23,4 %8,0 %8,9 %4,2 %3,8 %1,6 %[50] 2.–25.9.2014Taloustutkimus / Yle2 94220,4 %15,2 %16,6 %23,3 %8,3 %7,8 %4,6 %3,0 %0,8 %[51] 5.–28.8.2014Taloustutkimus / Yle2 91221,2 %15,8 %17,1 %21,3 %8,2 %8,1 %3,7 %3,4 %1,2 %[52] 15.7.–12.8.2014TNS Gallup / HS2 20222,1 %14,9 %15,9 %19,9 %9,3 %8,7 %4,5 %3,4 %1,3 %[53] Vaalit 201120,4 %19,1 %19,1 %15,8 %8,1 %7,3 %4,3 %4,0 %2,2 %

Valitut kansanedustajat

Pääartikkeli: Luettelo vaalikauden 2015–2019 kansanedustajista

Eduskunnan jättäneet kansanedustajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

EdustajaPuolueVaalipiiriKansanedustajanaLähde Tuija Braxvihr.Uudenmaan vaalipiiri1995–2015[54] Jörn Donnerr.Helsingin vaalipiiri1987–1995, 2007, 2013–2015[55] Christina Gestrinr.Uudenmaan vaalipiiri2000–2015[56] Satu Haapanenvihr.Oulun vaalipiiri2011–2015[57] Leena Harkimokok.Uudenmaan vaalipiiri1999–2015[58] Rakel Hiltunensd.Helsingin vaalipiiri1999–2015[59] Anne Holmlundkok.Satakunnan vaalipiiri2002–2015[60] Anssi Joutsenlahtips.Satakunnan vaalipiiri1979–1987, 2011–2015[61] Mikael Jungnersd.Uudenmaan vaalipiiri2011–2015[62] Saara Karhusd.Pirkanmaan vaalipiiri1999–2015[63] Sampsa Katajakok.Satakunnan vaalipiiri2007–2015[64] Inkeri Kerolakesk.Oulun vaalipiiri1999–2015[65] Katri Komikesk.Etelä-Savon vaalipiiri1999–2015[66] Martti Korhonenvas.Oulun vaalipiiri1991–2015[67] Johannes Koskinensd.Hämeen vaalipiiri1991–2015[68] Esko Kurvinenkok.Oulun vaalipiiri1999–2007, 2011–2015[69] Marjo Matikainen-Kallströmkok.Uudenmaan vaalipiiri2003–2015[70] Lasse Männistökok.Helsingin vaalipiiri2011–2015[71] Markku Mäntymaakok.Vaasan vaalipiiri2011–2015[72] Heli Paasiosd.Varsinais-Suomen vaalipiiri1999–2015[63] Kari Rajamäkisd.Pohjois-Savon vaalipiiri1983–2015[73] Matti Saarinensd.Uudenmaan vaalipiiri1987–1991, 1995–2015[74] Jouko Skinnarisd.Hämeen vaalipiiri1980–2015[75] Osmo Soininvaaravihr.Helsingin vaalipiiri1987–1991, 1995–2007, 2011–2015[76] Reijo Tossavainenps.Kymen vaalipiiri2011–2015[77] Kauko Tuupainenps.Keski-Suomen vaalipiiri2011–2015[78] Oras Tynkkynenvihr.Pirkanmaan vaalipiiri2004–2015[79] Jan Vapaavuorikok.Helsingin vaalipiiri2003–2015[80] Erkki Virtanenvas.Pohjois-Savon vaalipiiri2003–2015[73] Veltto Virtanenps.Pirkanmaan vaalipiiri1995–1999, 2007–2015[81] Juha Väätäinenps.Helsingin vaalipiiri2011–2015[82] Ulla-Maj Wideroosr.Vaasan vaalipiiri1995–2015[83] Jyrki Yrttiahovas.Varsinais-Suomen vaalipiiri2007–2015[84]

Eduskunnasta pudonneet kansanedustajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

EdustajaPuolueVaalipiiriKansanedustajana Sauli Ahvenjärvikd.Pirkanmaan vaalipiiri2011–2015 Heikki Auttokok.Lapin vaalipiiri2011–2015 Jouni Backmansd.Kaakkois-Suomen vaalipiiri1987–2007, 2011–2015 Lars-Erik Gästgivarsr.Vaasan vaalipiiri2011–2015 Lauri Heikkiläps.Varsinais-Suomen vaalipiiri2011–2015 Pertti Hemmiläkok.Varsinais-Suomen vaalipiiri1999–2015 James Hirvisaarim11Uudenmaan vaalipiiri2011–2015 Johanna Jurvaps.Uudenmaan vaalipiiri2011–2015 Jouko Jääskeläinenkd.Uudenmaan vaalipiiri1991–2003, 2011–2015 Pietari Jääskeläinenps.Uudenmaan vaalipiiri2009–2015 Risto Kalliorinnevas.Oulun vaalipiiri2011–2015 Pia Kaumakok.Uudenmaan vaalipiiri2011–2015 Pentti Kettunenps.Oulun vaalipiiri1983–1987, 1989–1991, 2011–2015 Osmo Kokkops.Savo-Karjalan vaalipiiri2011–2015 Laila Koskelakesk.Pirkanmaan vaalipiiri2011–2015 Merja Kuusistosd.Uudenmaan vaalipiiri2007–2015 Jukka Kärnäsd.Kaakkois-Suomen vaalipiiri2011–2015 Paula Lehtomäkikesk.Helsingin vaalipiiri1999–2015 Päivi Lipponensd.Helsingin vaalipiiri2007–2015 Tapani Mäkinenkok.Uudenmaan vaalipiiri2003–2004, 2007–2015 Elisabeth Nauclérsit./r.Ahvenanmaan maakunnan vaalipiiri2007–2015 Sari Palmkd.Kaakkois-Suomen vaalipiiri2007–2015 Mikael Palolakok.Keski-Suomen vaalipiiri2014–2015 Terhi Peltokorpikesk.Helsingin vaalipiiri2004–2007, 2014–2015 Tuula Peltonensd.Keski-Suomen vaalipiiri2007–2015 Raimo Piirainensd.Oulun vaalipiiri2009–2015 Leena Rauhalakd.Pirkanmaan vaalipiiri1999–2015 Pekka Ravikok.Savo-Karjalan vaalipiiri1999–2003, 2007–2015 Eero Reijonenkesk.Savo-Karjalan vaalipiiri2003–2015 Simo Rundgrenkesk.Lapin vaalipiiri2003–2007, 2011–2015 Janne Sankelokok.Vaasan vaalipiiri2011–2015 Kimmo Sasikok.Pirkanmaan vaalipiiri1983–2015 Ismo Soukolaps.Hämeen vaalipiiri2011–2015 Johanna Sumuvuorivihr.Helsingin vaalipiiri2006–2011, 2015 Hanna Tainiosd.Pirkanmaan vaalipiiri2011–2015 Eila Tiainenvas.Keski-Suomen vaalipiiri2011–2015 Anu Urpalainenkok.Kaakkois-Suomen vaalipiiri2012–2015 Raija Vahasalokok.Uudenmaan vaalipiiri1999–2015 Pauliina Viitamiessd.Kaakkois-Suomen vaalipiiri2007–2015 Tuula Väätäinensd.Savo-Karjalan vaalipiiri2003–2015

Eduskuntaan palanneet entiset kansanedustajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

EdustajaPuolueVaalipiiriAiemmin kansanedustajana Olavi Ala-Nissiläkesk.Varsinais-Suomi1991–2006 Eva Biaudetrkp.Helsinki1991–2006 Sari Essayahkd.Savo-Karjala2003–2007 Tuula Haatainensd.Helsinki1996–2007 Satu Hassivihr.Pirkanmaa1991–2004 Hannakaisa Heikkinenkesk.Savo-Karjala2007–2011 Hannu Hoskonenkesk.Savo-Karjala2003–2011 Kauko Juhantalokesk.Satakunta1979–1993, 1995–1999, 2003–2007 Heli Järvinenvihr.Kaakkois-Suomi2007–2011 Toimi Kankaanniemips.Keski-Suomi1987–2011 Jyrki Kasvivihr.Uusimaa2003–2011 Niilo Keränenkesk.Oulu1999–2003 Markku Pakkanenkesk.Kaakkois-Suomi2007–2011 Olli Rehnkesk.Helsinki1991–1995 Matti Vanhanenkesk.Uusimaa1991–2010 Paavo Väyrynenkesk.Lappi1970–1995, 1999, 2007–2011

Hallitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaaleissa suurimmaksi puolueeksi nousi keskusta, minkä perusteella puolueen puheenjohtaja Juha Sipilä sai hallitustunnustelijan tehtävän. Hallitusneuvottelut alkoivat 8. toukokuuta 2015 keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen kesken valtioneuvoston juhlahuoneistossa Smolnassa.[85] Neuvottelut saatiin päätökseen ja hallitusohjelma julkistettiin 27. toukokuuta.[86] Presidentti nimitti Sipilän hallituksen 29. toukokuuta 2015.[87]

Lähteet

vaalit.fi − Tulospalvelu: Eduskuntavaalit 2015

 Aikataulut Vaalit.fi. 27.8.2014. Oikeusministeriö. Viitattu 27.10.2014.

 Ehdokkaat Oikeusministeriö 10.4.2015

 Koko maan ehdokastilasto Oikeusministeriö 19.4.2015

 Eduskuntavaalit 2015, tulos: koko maa Vaalit.fi. 22.4.2015. Oikeusministeriö. Viitattu 28.12.2015.

 Teittinen, Paavo: Perussuomalaiset nousi huikealla kirillä hopealle, Sdp:n tulos kaikkien aikojen huonoin HS.fi. 19.4.2015. Viitattu 28.12.2015.

 Kuusi puoluetta poistettiin puoluerekisteristä 7.5.2015. Oikeusministeriö. Viitattu 28.12.2015.

 Unto HämäläinenKeskusta palasi hallitusvaltaan. Mitä-Missä-Milloin, Kansalaisen vuosikirja 2016, s. 169–177. Helsinki: Otava, 2015. ISBN 978-951-1-29133-6.

 YLE Eduskuntavaalit 2015 Tulospalvelu

 Ehdokkaiden saamat äänimäärät suuruusjärjestyksessä sekä vertausluku Tilastokeskus 2015

 [1] Ylen tulospalvelu 2015

 Ehdokkaat äänimääräjärjestyksessä Ylen tulospalvelu 2011

 Itä-Suomen vaalipiirejä yhdistetään vuoden 2015 eduskuntavaaleihin Vaalit.fi. 11.4.2013. Oikeusministeriö. Viitattu 8.7.2014.

 Vaalit Väestörekisterikeskus. Viitattu 2.11.2014.

 Kaakinen, Elina: Kolme vaalipiiriä menettää kansanedustajapaikan Yle Uutiset. 4.11.2014. Viitattu 4.11.2014.

 Kansanedustajien paikkojen jako vaalipiirien kesken Oikeusministeriö 19.11.2014

 Kristillisdemokraatit ja Köyhien Asialla liittoutuivat MTV Uutiset. 23.10.2014. Viitattu 27.2.2015.

 Eduskuntavaalit 2015: Ehdokkaat – Uudenmaan vaalipiiri Vaalit.fi. 19.3.2015. Oikeusministeriö. Viitattu 19.3.2015.

 Kokoomus hyväksyi vaaliliiton RKP:n kanssa Varsinais-Suomessa Aamuset. 10.4.2014. Viitattu 11.1.2015.

 Varsinais-Suomessa ehdokaskato. Turun Sanomat, 11.3.2015.

 Eduskuntavaalit 2015: Ehdokkaat – Pirkanmaan vaalipiiri Vaalit.fi. 19.3.2015. Oikeusministeriö. Viitattu 19.3.2015.

 2011: Etelä-Savo (6), Kymi (12)

 2011: Pohjois-Savo (9), Pohjois-Karjala (6)

 Eduskuntavaalit 2015: Ehdokkaat – Savo-Karjalan vaalipiiri Vaalit.fi. 19.3.2015. Oikeusministeriö. Viitattu 19.3.2015.

 Ruokangas, Perttu: Perussuomalaiset ja kristilliset vaaliliittoon Lapissa Yle Uutiset. 4.12.2014. Viitattu 4.12.2014.

 Tutkija: Vaalilauseissa ei ole poliittista sisältöä, Helsingin Sanomat, 29.3.2015, viitattu 30.3.2015.

 Suomi kuntoon Keskusta. Viitattu 24.11.2014.

 KD rohkeus rakentaa tulevaisuutta -teemalla vaaleihin 6.2.2015. Kristillisdemokraatit. Viitattu 6.2.2015.

 Nyt jos koskaan Vihreät – De Gröna. Viitattu 5.2.2015.

 Puoluetilasto koko maa ;E-2015 19.04.2015

 Kokoomus nousi kakkoseksi, perussuomalaiset kannoilla, SDP:n kannatus hiipuu Yle Uutiset. 16.4.2015. Viitattu 16.4.2015.

 Kisa vaalien kakkossijasta kovenee – kolme puoluetta lähes tasoissa Helsingin Sanomat. 14.4.2015. Viitattu 14.4.2015.

 IL-kysely: Vaaleissa hurja taistelu kakkospaikasta Iltalehti. 11.4.2015. Viitattu 11.4.2015.

 SDP:llä ja kokoomuksella tiukka kisa kakkossijasta – epävarmoja äänestäjiä paljon Yle Uutiset. 20.3.2015. Viitattu 20.3.2015.

 Keskusta lähti laskuun, mutta johto näyttää säilyvän HS.fi. 18.3.2015. Viitattu 18.3.2015.

 Iltalehti, 14.–15.3.2015, s. 2–3. Artikkelin verkkoversio.

 Keskustan kannatus kääntyi selvään laskuun Yle Uutiset. 26.2.2015. Viitattu 26.2.2015.

 HS-gallup: Keskusta vakiinnutti asemansa, Sdp kiilasi kokoomuksen ohi Helsingin Sanomat. 18.2.2015. Viitattu 18.2.2015.

 IL-kysely: Keskustan nousu pysähtyi Iltalehti. 7.2.2015. Viitattu 9.2.2015.

 Kokoomus romahti kolmoseksi YLE. 29.1.2015. Viitattu 31.1.2015.

 Keskustan nousu katkesi – tutkijat uskovat etumatkan riittävän vaalivoittoon Helsingin Sanomat. 21.1.2015. Viitattu 31.1.2015.

 Perussuomalaiset syöksyy alaspäin Yle Uutiset. 30.12.2014. Viitattu 6.1.2015.

 Keskustan kannatus pilvissä Helsingin Sanomat. 18.12.2014. Viitattu 20.12.2014.

 Keskustan kannatus pilvissä Yle Uutiset. 4.12.2014. Viitattu 4.12.2014.

 IL-kysely: Keskustan voittokulku jatkuu Iltalehti. 8.12.2014.

 Keskusta repi jo 7 prosentti­yksikön kaulan kokoomukseen HS. 21.11.2014. Viitattu 25.11.2014.

 Kokoomuksen alamäki jyrkkenee. Helsingin Sanomat, 21.11.2014, s. A6.

 Joka neljäs äänestäisi nyt keskustaa – kannatus ennätyslukemissa Yle Uutiset. 30.10.2014. Viitattu 31.10.2014.

 Keskusta kiri ohi kokoomuksen Helsingin Sanomat. 22.10.2014. Viitattu 25.10.2014.

 Keskusta kiri ohi kokoomuksen. Helsingin Sanomat, 22.10.2014, s. A15.

 Virta, Mikko: Kokoomuksen kannatus romahti Iltalehti. 18.10.2014. Viitattu 27.10.2014.

 Keskusta karkasi kokoomukselta, kannatus nyt 23,3 Yle Uutiset. 28.9.2014.

 Keskusta ohitti kokoomuksen, SDP nousi kuopasta Yle Uutiset. 1.9.2014. Viitattu 3.9.2014.

 Kokoomus repii kaulaa – perussuomalaisten kannatus alhaisimmillaan kahteen vuoteen Helsingin Sanomat. 18.8.2014.

 Nieminen, Martta: Tuija Brax jättää eduskunnan ja politiikan HS.fi. 12.9.2014. Viitattu 5.10.2014.

 Donner jättää eduskunnan Iltalehti.fi. 22.8.2014. Viitattu 24.11.2014.

 Christina Gestrin ei asetu ehdokkaaksi eduskuntavaaleissa 2015 Gestrin.fi. 2.9.2014. Viitattu 24.11.2014.

 Vihreiden Haapanen jättää seuraavat eduskuntavaalit väliin Kaleva.fi. 27.6.2014. Viitattu 24.7.2014.

 Tyylistään kiitosta saanut Leena Harkimo esittelee upean pukunsa Iltalehti.fi. 5.12.2014. Viitattu 5.12.2014.

 Rakel Hiltunen jättää eduskunnan ensi keväänä HS.fi. 9.6.2014. Viitattu 8.7.2014.

 Olli Kemppainen: Lähes 30 luovuttaa. Aamulehti 5. tammikuuta 2015, s. A11.

 Varapuhemies Anssi Joutsenlahti luopuu ehdokkuudesta eduskuntavaaleissa Helsingin Sanomat. 2.1.2015. Viitattu 2.1.2015.

 Mikael Jungner jättää politiikan ja siirtyy lobbariksi Helsingin sanomat. 17.2.2015. Viitattu 17.2.2015.

 Demokraatti: Heli Paasio ja Saara Karhu eivät asetu ehdolle eduskuntavaaleissa Yle Uutiset. 10.12.2013. Viitattu 8.7.2014.

 Nieminen, Martta: Kokoomuksen Sampsa Kataja jättää politiikan HS.fi. 14.7.2014. Viitattu 14.7.2014.

 Raahen Seutu: Inkeri Kerola luopuu kansanedustajan paikasta ensi vaaleissa Kaleva.fi. 17.1.2014. Viitattu 8.7.2014.

 Keskustan Katri Komi ei lähde enää ehdolle eduskuntavaaleissa Suomenmaa.fi. 1.4.2014. Viitattu 8.7.2014.

 Vasemmistoliiton Martti Korhonen ei asetu enää ehdolle eduskuntavaaleissa yle.fi. 14.8.2014. Viitattu 14.8.2014.

 Johannes Koskisen korvaaja vaaleihin selviää lähipäivinä yle.fi. 5.3.2015. Viitattu 5.3.2015.

 Esko Kurvinen jättää eduskunnan kaleva.fi. 2.8.2014. Viitattu 15.8.2014.

 Verkkouutiset: Matikainen-Kallström ei ehdolle eduskuntavaaleissa Iltalehti. 20.10.2014. Viitattu 20.10.2014.

 Kokoomuksen Männistö ei hae jatkokautta – pettyi vastuun vähäisyyteen Yle Uutiset. 23.11.2014. Viitattu 23.11.2014.

 Salomäenpää, Minna: Markku Mäntymaa ei asetu ehdolle eduskuntavaaleissa Yle Uutiset. 17.11.2014. Viitattu 17.11.2014.

 Konkareiden luopuminen luo tilaa uusille yrittäjille Savon Sanomat. 30.5.2014. Viitattu 8.7.2014.

 SDP:n Matti Saarinen jättää eduskunnan – “Olen syntynyt liian aikaisin” Demari.fi. 11.12.2013. Viitattu 8.7.2014.

 Jouko Skinnari jättää eduskunnan ensi keväänä Iltasanomat.fi. 15.4.2014. Viitattu 8.7.2014.

 Nieminen, Martta: Osmo Soininvaara jättää eduskunnan vaalien jälkeen – “Tilaa motivoituneemmalle” Helsingin Sanomat. 2.10.2014. Viitattu 2.10.2014.

 Takala, Pyry: Perussuomalaisten Tossavainen jättää politiikan: “Olen urakkani tehnyt” Yle Uutiset. 30.7.2013. Viitattu 8.7.2014.

 KSML: Perussuomalaisten Tuupainen jättää yllättäen eduskunnan – ehdittiin jo asettaa ehdokaslistalle Ilta-Sanomat. 12.12.2014. Viitattu 12.12.2014.

 Tynkkynen, Oras: Miksi en asetu ehdolle eduskuntavaaleissa orastynkkynen.fi. 20.5.2014. Viitattu 18.7.2014.

 Juhana Vartiainen Kokoomuksen eduskuntavaaliehdokkaaksi 6.3.2015. Helsingin Kokoomus. Viitattu 14.3.2015.

 Kansanedustaja Pertti “Veltto” Virtanen ei asetu ehdolle eduskuntavaaleissa Yle. 12.2.2015. Viitattu 12.2.2015.

 Perussuomalaisten Väätäinen ei pyri jatkokaudelle Ilta-sanomat. 11.2.2015. Viitattu 11.2.2015.

 Haanpää-Holappa, Hannele: Eduskuntatyön jatko kiinnostaa Vaasan vaalipiirin kansanedustajia Yle Uutiset. 9.6.2014. Viitattu 24.11.2014.

 Teittinen, Paavo: Vasemmistoliiton Yrttiaho ei lähde ehdolle eduskuntaan Helsingin sanomat. 19.9.2014. Viitattu 19.9.2014.

 Kolmen ässän humppa – seuraa hallitusohjelmavääntöä Smolnassa hetki hetkeltä 8.5.2015. Yle. Viitattu 8.5.2015.

 Hallituksen linjaukset ja ministerinimitykset – seuraa hetki hetkeltä 27.5.2015. Yle. Viitattu 27.5.2015.

 Sipilän hallitus nimitettiin 29.5.2015. Valtioneuvosto. Viitattu 10.6.2015.

Leave a Reply

Sulje valikko